Formy papierowe można kupić w cukieteria.pl
Składniki:
- Mokre:
- 1 szkl mleka
- 3 jajka
- 280 g powideł śliwkowych
- 3 łyżki miodu
- 180 ml oleju
- Suche:
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki orkiszowej
- 1 szkl cukru
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 40 g przyprawy do piernika ale -raj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Polewa:
- 125 g margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- ozdoby
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu połączyć mokre składniki. Do drugiego naczynia przesiać mąki dodać resztę składników i wymieszać.
Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać nie miksować. Ciasto wlać do formy jeśli metalowa to wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut. Do suchego patyczka. Ostudzić.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na zimnym pierniku i udekorować według uznania.
Ależ ona urocza:)
OdpowiedzUsuń