Składniki:
- Masa jajeczna
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 cebula mniejsza
- 0,5 łyżki masła klarowanego
- 50 g sera salami Mlekoma
- 1 łyżka mascarpone Mlekoma
- 0,5 czerstwej bułki
- mleko
- sól
- pieprz biały
- Panierka:
- 3 łyżki bułki tartej
- 1,5 łyżki sezamu
- 0,5 łyżki czarnego sezamu
- Do smażenia:
- olej kokosowy nierafinowany
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na maśle klarowanym.
Bułkę namoczyć w mleku.
Jajka i żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wbić jajko dodać mascarpone, zrumienioną cebulę, odciśniętą bułkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bułkę tartą wymieszać z sezamem.
Z masy jajecznej formować klopsy obtoczyć w panierce z bułki tartej i sezamu. Smażyć na oleju aż się zrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz