Składniki:
- Masa na pasztet:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 350g mięsa wołowego na pieczeń
- 200 g surowego boczku
- 100 g wątróbki z indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kilka suszonych grzybów
- 2 liście z pora około 10 cm
- 1 cebula
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 5 kulek czarnego pieprzu
- 5 kulek czerwonego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1 czerstwa bułka
- 2 jajka
- Przyprawy:
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 1 płaska łyżka masła klarowanego
- Galaretka:
- 300 ml soku jabłkowego Smaki Victoria Cymes
- 17 g żelatyny
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- tymianek
- 30 ml soku jabłkowego
Mięso pokroić w kawałki około 4-5 cm. Warzywa obrać. Włożyć mięsa, grzyby, warzywa i przyprawy do garnka. Zalać zimną wodą około 2 centymetry nad mięsem. Gotować na średnim ogniu około 1-1,5h tak długo aż mięsa będą bardzo miękkie. Zdjąć z ognia. W osobnym garnku gorącym wywarem zalać oczyszczoną wątróbkę. Do gorącego wywaru włożyć bułkę i całość odłożyć do ostudzenia. Mięso,wątróbkę,bułkę i warzywa oprócz pora dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przyprawy, zrumienioną cebulkę na maśle, żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z mięsną masą. Jeśli masa mięsna będzie zbyt sucha dolać trochę wywaru z mięsa. Przełożyć do formy keksówki 25*10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach góra-dół 1,5 godziny. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie i ostudzić.
Jabłko obrać i podzielić na 8 części. Podsmażyć z dwóch stron na maśle. Oprószyć lekko tymiankiem podlać sokiem jabłkowym i dusić aż jabłka będą al dente. Ostudzić, zimne ułożyć na pasztecie.
Do 50 ml soku wsypać żelatynę i pozostawić by napęczniała. Resztę soku zagotować zdjąć z ognia dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać. Odłożyć do schłodzenia i lekko tężejącą galaretkę wylać na pasztet.
* Ilość przypraw można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od tego jak mocno lubimy doprawione.
w życiu czegoś takiego nie jadłam , ale wygląda bardzo bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcem do wypróbowania przepisu.
UsuńAlinko, u Ciebie pięknie i świątecznie. Pasztet... palce lizać. Wspaniały.
OdpowiedzUsuńKochana, na te Święta życzę Tobie i Twoim bliskich zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt. Smacznego jajeczka i mokrego dyngusa... :)
Dziękuję Krysiu i również życzę Wesołych Świąt.
UsuńFajnie wygląda ale sadze że przepych trochę psuje smak tradycyjnego pasztetu :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie. Koniecznie muszę wypróbować. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJaki wymiar foremki?ulatwi to nam w przygotowaniu- pasztet .Przepis idealny na Swieta- czy mozna miast jablek wsypac do galaretki zurawine?czy watrobke indycza mozna zastapic kurza?
OdpowiedzUsuńWymiar foremki jest podany. Wątróbkę indyczą można zastąpić kurzą(ja osobiście wolę z indyka)jak żurawina proponuję sok czerwony.
Usuń