- 200 g ryżu
- 2 piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 5 ogórków konserwowych
- 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 150 g sera żółtego gouda
- 150 sera mozzarella
- 3-4 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 2 łyżki oleju
- olej do podsmażenia
- Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę wlać 2 łyżki oleju dodać przyprawę i wymieszać. Włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski a ogórki w plasterki. Kukurydzę odsączyć.
Majonez wymieszać z ketchupem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i lekko przesmażyć cebulę i paprykę. Chodzi o to by zmiękła a się nie zrumieniła. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojone piersi.
Naczynie żaroodporne o wymiarach 23*23 cm wysmarować lekko olejem. Na dno wyłożyć ryż, cienko posmarować sosem zetrzeć goudę, wyłożyć mięso, ponownie posmarować sosem, rozłożyć paprykę, cebulę, ogórki i kukurydzę, posmarować resztą sosu i na wierzchu posypać mozzarellą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut w 180 stopniach.
Pysznie wygląda, musi byc przesmaczna
OdpowiedzUsuńMarta jest rewelacyjna. :)
UsuńMogła bym jeść oczami. Tyle uśmiechu w jednym daniu. Koniecznie muszę skorzystać z tego przepisu :D
OdpowiedzUsuńBoska! ♥
OdpowiedzUsuń