Porcelana Bogucice z kolekcji Weronica Platin.
Składniki:
- Biszkopt:*
- 7 jajek
- 7 łyżek cukru
- 7 kopiastych łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 500 ml zimnej kremówki 30%
- 4 serki waniliowe "danio-140g"
- 1 szkl wrzątku
- 1 galaretka cytrynowa
- słoik dżemu brzoskwiniowego
- 100 g migdałów w płatkach
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż.
*Można też składniki podzielić i upiec dwa osobne biszkopty. Na spód z 4 jajek a na górę z 3 jajek.
Krem:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując na wolniejszych obrotach stopniowo dodawać zimne serki i na końcu wolnym strumieniem wlewać tężejącą galaretkę.
Biszkopt posmarować połową dżemu wylać 3/4 kremu, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą dżemu i wylać resztę kremu. posypać migdałami podprażonymi na suchej patelni.
Ciasto przechowywać w lodówce.
bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smacznie jutro może będę robić
OdpowiedzUsuńwitam.
OdpowiedzUsuńdo kremu na koniec wlałam galaretkę jak w przepisie i zrobiła się zupa rzadka co zrobiłam źle