Talerzyk Porcelana Bogucice
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 1,5 szkl mąki krupczatki
- 1 szkl mąki kokosowej
- 200 g masła zimnego
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
- 1/4 szkl cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Masa makowa:
- 150 g zmielonego maku
- ok 150 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki miodu
- 15 g masła
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g migdałów w płatkach
- cukier do smaku
- Beza kokosowa:
- 2 białka
- 100 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i na wolnych obrotach zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto wyjąć uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki. Gdy ciasto się schładza przygotować masę makową.
Masa makowa:
Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Następnie wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały i wymieszać. Masę odłożyć do ostudzenia.
Nie każdy mak jednakowo pochłania mleko, dlatego jeśli masa makowa będzie zbyt rzadka przełożyć na gęste sitko by odsączyć z nadmiaru płynu.
Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać dno i boki foremki. Do środka włożyć po łyżeczce masy makowej.
Po napełnieniu foremek ubić zimne białka na sztywno następnie dalej miksując dosypywać porcjami cukier. Miksować do momenty, aż cukier się rozpuści. Do białek wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łopatką. Bezę kokosową rozłożyć równomiernie na masie makowej.
Piec około 20-25 minut w 170 stopniach, aż góra będzie rumiana.
Wyglądają przepysznie te babeczki :)
OdpowiedzUsuńz takiej ilości składników około ile sztuk babeczek wyjdzie? babeczka+mak+kokos <3 wszystko co uwielbiam! takie proste, a nie wpadłam na taki sposób wykonania
OdpowiedzUsuńOkoło 15 babeczek. Ale to tez zależy jak grubo będziesz wylepiać i jak duże foremki.
UsuńCzy foremki smarujemy tłuszczem przed wylepieniem ciastem?
OdpowiedzUsuńNie, nie smarujemy foremek.
Usuń