Składniki:
- Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 230-250 ml gorącej wody
- Masa makowa:
- 250 g zmielonego maku
- ok 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki miodu
- 30 g masła
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów w płatkach
- cukier do smaku
- Dodatkowo:
- masło
- skórka z pomarańczy
- migdały w płatkach
Do misy miksera wsypać mąkę. Dodać masło, sól, żółtko i zacząć miksowanie. Po kilku ruchach miksera wlać gorącą wodę i miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto wyjąć z misy, uformować kulę włożyć do woreczka i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Odrywać po kawałku rozwałkować na grubość około 3mm.
Masa makowa:
Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Następnie wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały i wymieszać. Masę odłożyć do ostudzenia.
Nie każdy mak jednakowo pochłania mleko dlatego jeśli masa makowa będzie zbyt rzadka przełożyć na gęste sitko by odsączyć z nadmiaru płynu.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawać koła o średnicy około 6 cm. Na środek nałożyć łyżeczkę masy makowej i zlepiać pierogi.
W garnku zagotować wodę włożyć pierogi i gotować około 4 minuty od wypłynięcia.
Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową, polać zrumienionym masłem, posypać startą skórką pomarańczową i płatkami migdałów.
Musze przyznać, że jeszcze nigdy nie jadłem pierogów z makiem. Muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
Usuńa czy może być gotowa masa makowa?
OdpowiedzUsuńJeśli ją kupujesz i ci smakuje to tak, ja zdecydowanie wolę zrobić masę samodzielnie.
Usuńto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń