Porcelana Bogucice z kolekcji Weronica Platin i Gemis.
- Składniki:
- Spód:
- 250 g herbatników
- 130 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego(suchy)*
- 1 szkl ksylitolu lub cukru
- 5 jajek
- 1 budyń śmietankowy b/c (proszek)
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 150 ml oleju rzepakowego
- 220 g puree z dyni
Herbatniki zmielić na proszek w blenderze. Wlać rozpuszczone ciepłe masło, wsypać kakao, przyprawę do pierników i dokładnie wymieszać. Masę równomiernie rozłożyć na spodzie tortownicy o średnicy 25 cm i ugnieść.
Masa serowa:
Twaróg zmielić w maszynce na drobnych oczkach, dodać jajka, ksylitol i chwilkę miksować na wolnych obrotach. Wsypać budyń w proszku, śmietanę (płynną), olej, puree z dyni i całość zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Masę serową wylać na herbatnikowy spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem(góra-dół) na 170 stopni i piec około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik jeszcze około godziny w piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz z tortownicy i ostudzić. Najlepiej całą noc.
* Twaróg do sernika musi być raczej suchy nie mokry. Użyłam twaróg półtłusty tzw. "klinek". Masy
serowej nie miksujemy za długo ani na zbyt szybkich obrotach by nie zrobiła się puszysta.
U mnie tortownica z ceramicznym dnem i silikonową obręczą więc nie smarowałam i nie sypałam mąką. W zwykłej tortownicy polecam dno wyłożyć papierem do pieczenia.
cudny serniczek
OdpowiedzUsuńmmm, to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńwydaje się bardzo wysoki :)
OdpowiedzUsuńNa co można wymienić puree z dyni??
OdpowiedzUsuńMożna zamienić na adwokat. :)
Usuń