piątek, 15 marca 2013

Pyszny mus z białej czekolady

Zrobiłam na walentynki mus z białej czekolady.Pyszny,słodki ,rozpływający się w ustach.Jak dla mnie rewelacyjny.


Składniki:
  • czekolada biała 100 g
  • masło 25 g
  • jajka 2 szt
  • kremówka 120 ml
  • do dekoracji
  • kremówka 100 ml
  • truskawki
  • rurki waflowe
  • serduszka z czekolady
  • złote kuleczki

Przygotowanie:

Jajka sparzyć. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Do płynnej czekolady dodać pokrojone masło i mieszać do rozpuszczenia się.Zdjąć z pieca chwilkę przestudzić i dodać po jednym żółtku cały czas mieszając.Masę pozostawić do przestudzenia.Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy z czekolady.Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wmieszać do masy.Rozlać mus do kieliszków i odłożyć do stężenia na około 3-4 h. Ubić zimną kremówkę i za pomocą szprycy wycisnąć kleks bitej śmietany i udekorować.  















15 komentarzy:

  1. booskie:D:D ja chcę takie!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda baaardzo smacznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. ohhhh, pewnie jest przepyszny ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurcze, jak to wyglada:-) Kalorii ma cale pewnie nieziemskie ilosci, ale chyba moglabym zgrzeszyc. Gratuluje swietnych zdjec:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za miłe słowa : ),Sylwia S kalorii owszem dużo ale tak jak piszesz można od czasu do czasu zgrzeszyć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie! Taki delikatny, aksamitny, mmm...

    OdpowiedzUsuń
  7. Mus wygląda rewelacyjnie :) Alina wpraszam się do Ciebie na deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Deser przepyszny! Niebo w gębie. Zrobiłam hurtem z kilkoma innymi deserami na urodziny zamiast tortu. Wszystko x4. Ale uczta. Polecam, wrócę do przepisu z pewnością!

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam ,przepis wygląda super,na pewno wypróbuję :) a jaką białą czekoladę Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
  10. Na ile porcji,pucharków jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie 4 porcje ale to zależy jak duże pucharki użyjesz.

    OdpowiedzUsuń