- Ciasto kruche
- margaryna 60 g
- jajko 1 szt
- mąka pszenna 1 szk
- proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- Krem
- margaryna 150 g
- masa krówkowo orzechowa 400 g
- orzechy włoskie drobno krojone 50 g
Mąkę przesiać, dodać zimną margarynę i posiekać. Dodać jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta "jajko", przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni z termoobiegiem lub góra-dół na złoty kolor, około 15-20 minut.
Krem;margarynę utrzeć do białości, dodawać porcjami masę krówkową i ucierać. Na upieczonym zimnym cieście rozsmarować część kremu, posypać orzechami znowu posmarować kremem. Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek i ozdobić wg własnej wyobraźni.
Margarynę można zastąpić masłem.
Śliczny mazurek, aż szkoda psuć takiej misternej pisanki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,a tam szkoda,zjemy ze smakiem.
UsuńWitaj Alu, przesłodki Twój mazurek. Cieszę się,że prowadzisz bloga. wszystkiego dobrego Ci życze z okazji Świąt Gosia
OdpowiedzUsuńDziękuję,Tobie również życzę wszystkiego dobrego.
UsuńAlina, wesołych i pogodnych świąt :) Mazurek wygląda rewelacyjnie, na pewno zachwyci gości ;)
OdpowiedzUsuńKasiu,ja również życzę Ci wszystkiego najlepszego.Mam nadzieję że mazurek się spodoba.No i czekam na Ciebie.:)
UsuńNajlepszy, kajmak<3.
OdpowiedzUsuńO tak,kajmak jest pyszny.I co z tego,że słodki.:)
UsuńPiękny ten mazurek musi być przesłodki, lubie takie
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńMazurek przepiękny!!!:)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńpiękny ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCzy mogę wiedzieć ile dodała Pani masy kajmakowej do masy, a ile zostawiła Pani na wierzch do dekoracji? Będę wdzięczna za odpowiedź :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW zależności jaką chcesz zrobić dekorację, jeśli coś podobnego do mnie to z 5-6 łyżek.
UsuńPrzesliczny :)
OdpowiedzUsuńAle arcydzieło. Piękny Twój mazurek. Jaka cudna dekoracja :) Taki to dopiero będzie smakował :) :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńWspaniały !!!
Moc serdeczności :)
Witam,
OdpowiedzUsuńw jakiej temperaturze i jak długo Pani piekła? Z termoobiegiem czy bez?
Pozdrawiam :)
Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Około 20 minut, jednak każdy piekarnik inaczej piecze. Ciasto ma mieć złoty kolor. :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńIle margaryny dodałaś do ciasta,a ile do kremu?
Do ciasta 60 g, do kremu 150g.
Usuń