sobota, 30 marca 2013

Pasztet domowy

Zapraszam Was na pyszny domowy pasztet.Zrobiony z kilku gatunków mięsa i podany z chrzanem i żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu jest rewelacyjny.


Składniki:
  • łopatka 0,5 kg
  • boczek świeży 0,5 kg
  • wołowe 0,3 kg
  • wątróbka drobiowa 0,2 kg
  • ćwiartka z kurczaka 1 szt
  • grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt
  • marchewka 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler kawałek
  • cebula 0,5 szt
  • liść laurowy 4 szt
  • ziele angielskie 6 szt
  • pieprz cały 0,5 łyżeczki
  • sól 4 łyżeczki
  • dodatkowo do smaku
  • gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki
  • sól
  • jajka 2 szt
  • kasza manna 2 łyżki
Przygotowanie:
 
Dzień wcześniej zalać grzyby żeby się namoczyły.Mięso umyć w zimnej wodzie ,osuszyć i pokroić w większą kostkę.Przełożyć do garnka zalać zimną wodą.Dodać oczyszczone warzywa oraz przyprawy.Gotować na wolnym ogniu około 1,5 h .Mięso razem z przyprawami i warzywami wyjąć,ćwiartkę kurczaka obrać z kości.Wątróbkę drobiową lekko podgotować.Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami,wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodać dodatkowe przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec 1 godzinę.Forma 32*11 cm. 







11 komentarzy:

  1. pięknie wygląda.. jak na pasztet to baaardzo apetycznie ;)

    życzę Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam domowy pasztecik ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. my,lubimy :)ale wiadomo każdy ma swoje ulubione smaki

      Usuń
  4. Nigdy nie robiłam pasztetu z braku maszynki do mielenia, ten wygląda pysznie i w związku z tym mam pytanie czy mogę użyć blendera?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,ja osobiście blenderem nigdy nie próbowałam.Ale jeśli masz blender z przystawką do rozdrabniania to myślę ,że da radę.A samym blenderem małe porcje mięsa też powinno dać się rozdrobnić.Jeśli byś miała masę suchą w czasie blendowania to podlewaj trochę rosołem.Jeśli się skusisz, żeby zrobić czekam na informację czy się udało,pozdrawiam.

      Usuń
  5. Alu piękny pasztet upiekłaś. Wiem, że jest pyszny, bo robię z takich samych składników. Pasztet na Wielkanoc u mnie jest obowiązkowo. Teraz jeszcze dodatkowo zrobiłam jarski, ale mięsny to jest to :)
    Alu życzę Tobie smacznych radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń