Składniki:
- białka 1 szk
- mąka pszenna 1 szk
- mak cały 1 szk
- cukier 3/4 szk
- masło 100 g
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta
- pomarańcza 1 szt
- Lukier
- sok z pomarańczy 5 łyżek
- cukier puder
Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno . Do ubitych białek dodać mak , mąkę , proszek do pieczenia i rozpuszczone letnie masło . Wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach . Formę keksówkę o wymiarach 30*10 cm wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną . Połowę masy wylać do foremki ułożyć plasterki pomarańczy i wylać resztę masy . Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st , po 10 min zmniejszyć na 170 st . Przykryć babkę papierem do pieczenia , żeby za mocno się z góry nie spiekła . Piec 30 min . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem jeżeli jest jeszcze mokry to piec trochę dłużej . Lukier - z soku z pomarańczy i cukru pudru utrzeć lejący lukier i polukrować zimną babkę . Na górę zetrzeć skórkę z sparzonej pomarańczy .
Coraz bardziej przekonuje sie do takich wypieków :)
OdpowiedzUsuńIle jajek potrzebujesz, żeby wyszła szklanka białek? Czy mak trzeba jakoś wcześniej przygotować? Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWszystko zależy jak duże masz jajka,raz 6 a innym razem 8 szt.Mak dodaje cały ,suchy bez wcześniejszego przygotowania.Pozdrawiam i zachęcam do upieczenia.
UsuńFajnie. Dziękuję. Zrobię w najbliższym czasie:) Pozdrawiam.
UsuńAle pysznie wygląda..zapisuję do wypróbowania.pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńMiło mi,mam nadzieję że będzie smakować,pozdrawiam.
UsuńU mnie na taką babkę mówi się ciasto szklankowe ;) bardzo ją lubię, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSą różne nazwy,szklankowe,białkowiec ale najważniejsze że jest smaczne.
UsuńCzy babke mozna zrobic na mace bezglutenowej?
OdpowiedzUsuńNie używałam nigdy mąki bezglutenowej więc ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie.
UsuńPo co kasza mana do wysmarowania formy
OdpowiedzUsuńKasze mannę możesz zastąpić bułka tartą. Wysypujesz po to by łatwiej wyjąć z formy babkę. Jeśli użyjesz silikonowej formy nie ma potrzeby smarowania i wysypywania.
UsuńCzy mak sparzyć
OdpowiedzUsuńNie, wsypuje się suchy mak.
Usuń