sobota, 6 kwietnia 2013

Babka trzy smaki

Babki lubię,zarówno ucierane jak i ubijane.Lubię je za to ,że szybko się je robi i świetnie smakują.Zarówno  do kawy z pianką jak i do herbatki.Was również zachęcam do upieczenia.


Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 3 łyżki mielonych migdałów
Przygotowanie:
 
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera na puszysto. Porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wlać roztopione letnie masło i całość dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na trzy części.Formę 30*10 cm wysmarować i wysypać kaszą manną.Wlać białe ciasto.Do drugiej części ciasta dodać mielone migdały ,wymieszać i wylać na białe ciasto.Do trzeciej części ciasta dodać kakao ,wymieszać i wylać na ciasto z migdałami Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 45 minut. Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem.




 

6 komentarzy:

  1. Ja również uwielbiam babki, chociaż zazwyczaj jem je wyłącznie w święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten dodatek mielonych migdałów! Babka wygląda pięknie:) Pozwoliłam sobie nominować Cię do Liebster blog: http://szalonapatelnia.blogspot.com/2013/04/liebster-blog-wyroznienie-od-orci.html , zapraszam do zabawy i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za fajny przepis, będę testować dla moich córek

    OdpowiedzUsuń