Składniki:
- margaryna 1 kostka
- cukier 1 szk
- jajka 4 szt
- mąka pszenna 2 szk
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta
- cytryna 1 szt
- cukier puder do oprószenia babki
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać.Do utartej masy dodać 1 szklankę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Dodać sok wyciśnięty z cytryny wymieszany z otartą skórką z cytryny i drugą szklankę mąki.Wszystkie składniki dobrze połączyć.Ciasto wylać do prostokątnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem.Piec w 160 st około 50 min. Forma 30*10 cm.
pięknie wyrosła! u nas też cytrynowe wypieki cieszą sie dużym wzięciem :)
OdpowiedzUsuńBabka cytrynowa to dla mnie klasyka:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa również babkę cytrynową uwielbiam :) piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń