Składniki:
- Biszkopt kakaowy
- jajka 5 szt
- cukier 5 łyżek
- mąka pszenna 3 łyżki
- kakao 2 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Krem czekoladowy
- margaryna lub masło 250 g
- jajka 4 szt
- cukier 1 szk
- czekolada gorzka 1 szt
- kakao ciemne 3 łyżeczki
- Do dekoracji
- maliny
- jeżyny
- czekoladowa posypka
Biszkopt-Białka ubić na sztywno dodać cukier,żółtka i ubijać tak długo , aż masa będzie sztywna.Mąkę przesiać z proszkiem i kakao przez sitko dodać do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką.Masę wylać na blachę z brzegami wyłożoną papierem do pieczenia.Piec około 25 min w 170 st.Po wyjęciu ciepły biszkopt zwinąć w roladę i owinąć bawełnianym ręcznikiem.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Krem; Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach czekoladę i przesiane przez sitko kakao. Mieszać łyżką do rozpuszczenia czekolady i odstawić do wystudzenia.Margarynę/masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową. 2/3 kremu rozsmarować na biszkopcie,ułożyć przez całą długość rolady maliny i jeżyny i zwinąć. Wierzch rolady posmarować i udekorować odłożonym kremem.Ułożyć na przemian maliny i jeżyny,obsypać czekoladową posypką.Odłożyć do stężenia kremu.
Przepiękna! Już się przymierzam do zrobienia takiej samej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,mam nadzieję że zrobisz i nie pożałujesz.
Usuńperfekcyjna w każdym calu!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAlu prześliczna rolada :))) coś niesamowitego :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuję Olinka,pozdrawiam.
UsuńWygląda wyśmienicie, muszę przygotować podobny na specjalną okazję ;) dzięki za przepis, pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńDziękuję i proszę.
UsuńWygląda przepysznie! Klasyczny krem maślany - najlepsza rzecz na świecie! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję,to prawda klasyka jest najlepsza,często robię takie klasyczne rzeczy i uważam ,że te przekombinowane to czasami tylko na oko ładnie wyglądają.Ale najważniejszy jest smak.
UsuńJestem u Ciebie pierwszy raz. Nie wiedziałam, że piszesz bloga, trafiłam tu przypadkowo, ale zatrzymała mnie na dłużej Twoja perfekcyjna rolada. Piękna dekoracja, no i te świeże owoce...
OdpowiedzUsuńMiło mi,że się zatrzymałaś.Bloga prowadzę od niedawna.Cieszę się ,że rolada się spodobała.Pozdrawiam.
UsuńCzekoladowe dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńAle jest piękna!
OdpowiedzUsuńReeeeewelacja :) Wygląda idealnie, aż szkoda ją jeść :) w lato wpadam do Ciebie na kawkę i obowiązkowo na tę roladę :)
OdpowiedzUsuńDzięki,zapraszam na kawę,ale musisz dać znać kiedy ,żebym zdążyła upiec.
Usuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńTo i ja sobie odkrawam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńPrzepiekna,polaczenie czekolady i malin to jest to.Juz czeka w kolejce.
OdpowiedzUsuńAlinko, ta rolada to majstersztyk. Z pewnością jest pyszna, ale jej widok.... po prostu cudna :)
OdpowiedzUsuń