- Biszkopt
- jajka 5 szt
- cukier 5 łyżek
- mąka pszenna 5 łyżek
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Krem
- kremówka 0,5 l
- mascarpone 500 g
- cukier waniliowy 3 łyżeczki
- cukier puder 1 szk
- Do nasączenia
- espresso podwójne
- spirytus 3 łyżki
- Dodatkowo
- kakao
- rurki waflowe
Biszkopt- białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia . Pieczemy około 20 min w 170 st .
Krem mascarpone - zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami cukier puder, cukier waniliowy i cały czas miksować.Do ubitej śmietany dodawać po łyżce mascarpone i miksować na wolnych obrotach.
Poncz do nasączenia - zrobić podwójne espresso i wystudzić.Dodać spirytus i uzupełnić przegotowaną zimną wodą do uzyskania 3/4 szk ponczu.
Biszkopt przekroić na trzy części.Pierwszą część nasączyć połową ponczu,rozsmarować porcję kremu,oprószyć kakao.Przykryć drugim biszkoptem,nasączyć resztą ponczu,rozsmarować krem,oprószyć kakao.Przykryć trzecim biszkoptem.Posmarować boki i górę toru kremem.
Boki toru udekorować rurkami waflowymi przekrojonymi na pół.Górę toru oprószyć kakao.Tort odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce.
och, smakowitości nie ma końca!
OdpowiedzUsuńJak widać słodkości lubimy,jeszcze pojawią się inne propozycje.
Usuńwygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPiękna klasyka :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję,pozdrawiam.
UsuńŚwietny! Na pewno przepyszny!
OdpowiedzUsuńTak,pyszny.
Usuńwygląda rewelacyjnie;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPiękny ten torcik :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPiękny i smakowity ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.:)
UsuńUwielbiam kawowe ciasta :) muszę kiedyś zrobić taki torcik, bo wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńZrób Kasiu,zachęcam.
Usuńładny! duzo pracy przy nim było
OdpowiedzUsuńDziękuję,w zasadzie zrobił się bardzo szybko.
Usuńjak malowany! wygląda po prostu fenomenalnie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsmakuje swietnie. błam sie tylko, ze ze spirytusem moze byc za mocny i dodoałam wódki. Miałam akurat Pan Tadeusza, ale mysle, ze z każdą inna tez smakowałby dobrze :)
OdpowiedzUsuńAle się cieszę,że zrobiłaś i że smakował.Pozdrawiam.
Usuńmhmmm, za ten tort...dam się pokroić, oczywiście zostaję u Ciebie, wiele tu ciekawych i prostych przepisów, akurat dla mnie, bo ja ciastowa nie jestem;)))
OdpowiedzUsuńWitam Cię bardzo serdecznie mam nadzieję że zostaniesz na dłużej.To prawda mam proste przepisy ale ja takie lubię prosto i smacznie.
OdpowiedzUsuńCudny torcik :) chętnie bym go skosztowała :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
No to przykro mi ale musisz sobie zrobić,u mnie już śladu po nim nie ma.:)
UsuńPrzepiękny tort i pięknie podany!
OdpowiedzUsuńczy zamiast espresso można użyć zwykłej kawy? :)
OdpowiedzUsuńpewnie że można,zrób mocny napar z kawy i posmaruj
UsuńPrzepis zapisuję do wykorzystania. A także zapisuję sie do obserwatorów, bo bardzo mi sie tu u Ciebie podoba!;)
OdpowiedzUsuńWitam Cię bardzo serdecznie i oczywiście zapraszam do częstego odwiedzania. Jeśli zrobisz tort napisz proszę jak smakował.
UsuńAlu, zrobiłam torcik tiramisu z Twojego przepisu bez wprowadzania żadnych zmian. Wyszedł naprawdę smaczny;) Dziękuję za przepis!
UsuńBardzo się cieszę, że torcik wyszedł a najbardziej jest mi miło że tort smakował bo to jest najważniejsze.:) Pozdrawiam
UsuńAlu, ponownie użyłam Twojego przepisu na powyższy torcik;) nie wiem, ale wydaje mi się, że wyszedł jeszcze smaczniejszy...a zrobiłam wszystko tak samo;) Pozdrawiam!
Usuńa czy możesz udzielic informacji w tortownicy o jakiej średnicy piekłaś biszkopt? Mam trzy różne, ciężko mi stwierdzic na oko po zdjęciu, a dla mnie to bardzo ważna infomacja, o i nagląca! Dzięki z góry za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńW opisie jest informacja 22 cm.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń