Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy.
Po więcej informacji i fantastycznych przepisów zapraszam do Klubu Celebro.
Składniki:
300 g makaronu fettuccine szerokie wstążki
150 g boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 ml wina białego półwytrawnego Celebro
oliwa z oliwek do smażenia
150 ml kremówki
2 żółtka
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Boczek pokroić w cieniutkie paseczki i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Zdjąć boczek z patelni i podsmażyć na rumiano pokrojoną w kosteczkę cebulę. Do cebuli dodać boczek (odłożyć 1 łyżkę ) wlać wino i całość smażyć około 3-4 minuty. W kremówce dokładnie rozmieszać żółtka i wlać do boczku. Całość mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron, wymieszać i od razu podawać. Przed podaniem posypać na wierzchu odłożonym boczkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Do spaghetti carbonara świetnie pasuje czerwone półwytrawne wino Celebro.
Jeśli sos będzie za gęsty możemy podlać bulionem lub śmietaną.
Lubię carbonare :) robię podobnie, ale posypuję jeszcze parmezanem na koniec :)
OdpowiedzUsuńJak mam parmezan to też posypuję.
Usuńukochany makaron mojego Skarba ;) slicznie ci wyszedl
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńŚlinka cieknie na ten pyszny makaronik:)
OdpowiedzUsuńpycha! uwielbiam!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:) dawno już nie jadłam takiego spaghetti:)
OdpowiedzUsuńNo to do dzieła, warto zrobić.
UsuńSpaghetti jest u mnie w domu zawsze mile widziane :D pychota!
OdpowiedzUsuńU mnie również.
UsuńFettuccine to nie spaghetti,ale pysznie wygląda i na pewno pysznie smakuje.Ja zapiszę to jako "Fettuccine a'la carbonara" Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńDziękuję za cenną uwagę. Jeśli ktoś się zna i bardzo kulturalnie zwraca uwagę to ja to doceniam. Pozdrawiam.
UsuńIle wlać wina?
OdpowiedzUsuńTak jak podaję w przepisie 50 ml. :)
UsuńMniam uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTo nie ma nic wspólnego niestety z Carbonara ale jak Ci smakuje to najważniejsze
OdpowiedzUsuńI o to chodzi :) nam smakuje.
Usuń