Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szkl oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka cynamon
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 szkl startej marchewki
- 1 szkl orzechów włoskich krojonych
- 1i3/4 szkl mąki pszennej
- Lukier królewski
- 1 szkl cukru pudru
- 1 białko
- barwnik zielony
- barwnik pomarańczowy
- marcepan na marchewki
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową i wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy i ponownie wymieszać. Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm i piec w 170 stopniach około 40 min, do suchego patyczka.
Lukier królewski: przesiać cukier puder, dodać białko i zmiksować na jednolitą, puszystą i gładką masę. Jeżeli lukier będzie za rzadki dodać cukru pudru.
Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marchewkami z marcepanu.
Małe porcje marcepanu zabarwić barwnikiem i uformować marchewki.
ale kusząco wygląda! :) mniam!
OdpowiedzUsuńMarchewki dekoracyjne świetne:)A ciasto marchewkowe znam,robiłam też marchewkowe muffinki,bardzo lubiane są u mnie takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńSama nigdy nie robiłam takiego ciasta, ale dane mi było się nim objadać:) Natomiast wersji z lukrem nie znałam.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam że marchewka w cieście to świetna sprawa ! ;)
OdpowiedzUsuńMniami, uwielbiam ciasta marchewkowe :) W dodatku można się trochę oszukać, że marchewka to przecież samo zdrowie... ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię :) pięknie udekorowane!
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłem takiego ciasta.Marchewki cudo.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńladnie ozdobione!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię marchewkowe ciacha:)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu chodzi za mną marchwiowe i mnie nawołuje, więc pewnie pora je zrobić. Tym razem spróbuję po twojemu:)
OdpowiedzUsuńw takim razie czekam na opinię jak wyszło
Usuń