Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 250 g cebuli
- 250 g marchewki
- 2 papryki czerwone
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka soli
- Zalewa:
- 0,5 szk octu 10% Jamar
- 1,5 szkl wody
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szkl oleju
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 3 goździki
- 4 listki laurowe
Ogórki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski, marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa razem z zieloną pietruszką zieloną wymieszać razem z 1 łyżką soli i odstawić na 2 godziny. Wszystkie składniki zalewy oprócz oleju zagotować i wystudzić. Zimną zalewą i olejem zalać warzywa, wymieszać. Napełnić warzywami słoiki i zalać zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 min.
też taka robię na zimę:)
OdpowiedzUsuńmoja mama takie robi, ja generalnie nie robię żadnych słoików na zimę
OdpowiedzUsuńPyszne! Szkoda, że nie mam już ogórków!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńrobię podobną, słoiczki mają urocze kapelusiki, sałatka na pewno pyszna - serdeczności :-)
a czy z tej solanki trzeba odcisnąć
OdpowiedzUsuńNie odciskasz, sola zasypujesz po to by warzywa puściły sok i zmiękły. Później wlewasz przygotowaną zalewę i rozlewasz ją na koniec do słoików warzywami.
Usuńdzięki za odpowiedz. właśnie dziś robię sałatkę.
OdpowiedzUsuńProszę, mam nadzieję że będzie smakowała.
Usuń