Składniki:
- 200 g margaryny/masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g marcepanu
- 280 g mąki pszennej
- 100 g tartych orzechów laskowych BackMit
- 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g jogurtu naturalnego
- śliwki
- cukier puder do oprószenia
Marcepan zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Margarynę, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć w robocie kuchennym na jednolitą masę. Dodawać porcjami tarte orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy laskowe oraz jogurt naturalny. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem.
Masło, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodawać mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia, na przemian z jogurtem.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne wyszło Ci to ciasto:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe :) proszę o kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńWyśmienite!
OdpowiedzUsuńo tak! śliwki uwielbiam i takie ciasta też :)
OdpowiedzUsuńAle musi pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńWow, robi wrażenie :D
OdpowiedzUsuńPyszne musi być :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuń