poniedziałek, 16 września 2013

Tort orzechowo kokosowy

Torty z domowego wypieku są moim zdaniem najlepsze. Ja chociaż nie mam zdolności dekoracyjnych staram się na uroczystości rodzinne upiec tort. Torty znikają więc po cichu myślę że gościom smakują. Tym razem zrobiłam orzechowo kokosowy z czekoladowym kremem który jak dla mnie jest rewelacyjny.



Składniki:

 Biszkopt orzechowy razy 2
5 jajek
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki orzechów włoskich mielonych BackMit
Blat kokosowy
4 białka
200 g cukru
200 g kokosu Kresto
Krem czekoladowy
6 jajek
1,5 szk cukru
150 g gorzkiej czekolady
3 łyżki płaskie ciemnego kakao
500 g  masła lub margaryny
dżem brzoskwiniowy
orzechy  włoskie mielone 


Przygotowanie:

 Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody; białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubić na  sztywno . Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać orzechy, wymieszać.Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 170 st.
Blat kokosowy; białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Dodać wiórki kokosowy i wymieszać. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 25 min.
Krem czekoladowy; Jajka miksować  z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz  utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając.
Jeden biszkopt orzechowy przekroić wzdłuż.
Warstwy tortu;
część biszkoptu orzechowego
posmarować dżemem brzoskwiniowym
druga część biszkoptu orzechowego
krem czekoladowy
blat kokosowy
krem czekoladowy
biszkopt orzechowy
Cały tort obsmarować i udekorować  kremem. Boki tortu obsypać mielonymi orzechami włoskimi. Schłodzić, najlepiej tort smakuje na drugi dzień jak się "przegryzą smaki".









42 komentarze:

  1. Podziwiam! Wygląda po prostu i d e a l n i e !

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny! Ty nie masz zdolności dekoracyjnych? Chyba żartujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko!! Żałuję, że nie mogę zjeść kawałka:(

    OdpowiedzUsuń
  4. I kto tu mówi o braku zdolności, tort jest fantastyczny. U nas wczoraj też był tort orzechowy. Jeszcze się uchował kawałek, więc zaraz będę zajadać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. WoW! Nie zgadzam się, że nie masz zdolności dekoarcyjnych! W prostocie siła! Torcik jest równiutki i bardzo kształtny. Moje zawsze są "kulawe" i "krzywe" ;)
    Bardzo fajne połączenie kokosa, orzechów i czekolady. Z chęcią bym go spróbowała.
    Pozdrawiam, Andźka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkie smaki jakie kocham;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę,że jednak masz zdolności dekoracyjne,bardzo smacznie się prezentuje twój tort,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda naprawdę imponująco - chciałabym mieć takie zdolności, jakich Ty nie masz ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nawet nie wiecie jak się cieszę że tort mimo wszystko się spodobał, dziękuję za miłe słowa to podnosi na duchu. Pozdrawiam wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj czy z tych 5 jaj mam upiec 2 biszkopty czy kazdy biszkopt z 5 jaj piec oddzielnie ?

      Usuń
    2. Pieczesz dwa biszkopty. Każdy z 5 jajek. Jeden przekroisz na dwa blaty, przełożysz kremem a drugi w całości na górę. Pozdrawiam.

      Usuń
  10. I to wykonał ktoś kto nie ma zdolności dekoratorskich ...ta :))Jak dla mnie wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  11. O rany, cudo! Pięknie wygląda, a jaki musi być obłędnie pyszny! Mniam! :))

    OdpowiedzUsuń
  12. ach, piękny, wykwintny, elegancki. Podziwiam za zdolności, cierpliwość i chylę czoła
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  13. Normalnie ślinkę przełykam, cudny)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda super i jak misternie ozdobiony :)

    OdpowiedzUsuń
  15. już nie bądź taka skromna :) tort wygląda fantastycznie :D a smaku równie doskonały! z pewnością będzie moją inspiracją przy moim kolejnym torcie!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za liczne i miłe komentarze. Nawet nie wiecie jak się cieszę z tego że tort tak się spodobał. Pozdrawiam wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jest naprawdę przepięknie udekorowany. Zjadłam oczami cały :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Składniki po mojej myśli. Udekoruję w/g własnego pomysłu. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  19. Torcik przygotowywany 3 razy. Furorę zrobił wśród pań przedszkolanek. Ułatwiam sobie troszkę piekąc ciasta dzień wcześniej (lepiej się przekrawa), a w następnym dniu masa i wykończenie i na noc do lodówki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. To też moje ulubione smaki. A ciasta można piec dzień wcześniej to nie problem i tak jak piszesz ułatwiasz sobie przygotowanie tortu. Pozdrawiam

      Usuń
  20. Potwierdzam tort nie dosc ze pieknie wyglada to do tego bosko smakuje.Ino ze ja pominelam te czesc z dzemem.Goscoe byli zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze czytając takie komentarze. Pozdrawiam.

      Usuń
  21. Witam. Tort wygląda apetycznie i mam zamiar wypróbować przepis, ale czy mi się wydaje czy jednak nie jest to zdjęcie opisanego tortu. Według Twojego przepisu są 2 blaty orzechowe a na zdjęciu jest 1 orzechowy-dół a drugi zwykły-góra.Mam rację?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie masz racji.Zdjęcie nie pokazuje dokładnie ale tak jak w opisie. Pieczesz 2 biszkopty orzechowe jeden przekroisz na pół i przesmarujesz dżemem to jest ten na dole (można to pominąć i nie przekrawać. Biszkopt jest jasny bo nie jest aż tak dużo orzechów i tu również możesz trochę pokombinować i w zamian za mniejszą ilość maki dodać orzechów np dodasz 2 łyżki mąki pszennej i za to 3 łyżki orzechów. W razie pytań służę pomocą.

      Usuń
    2. Mam inne pytanie czy do kremu dajesz całe jajka? Cukierników do dziś uczą,że surowe białko jest dla organizmu szkodliwe.Dlatego nigdy do bezpośredniego spożycia nie dodaje surowego białka.W przypadku ubijania na porze samo zaparzenie nie powoduje obróbki termicznej nadal jest to surowe białko i nie chodzi o salmonellę, bo ta przy poprawnej obróbce 70°C ginie i nie ma racji bytu, ale o surowe białko, dlatego kremy robię wyłącznie z dodatkiem żółtek, w przypadku tej masy sprawdza się bardzo dobrze czekoladowy budyń własnej produkcji, dodaje puszystości i lekkości, masa jest pyszna.

      Usuń
    3. nie wiem czego uczą cukierników. Tyle lat i kremy robię również na białkach i niczego nie zdrowego nie odczułam. w tym kremie z pewnością dodanie budyniu nie zastąpi smaku czekolady i kakao. Krem jest jak dla mnie rewelacyjny, zresztą nie tylko ja mam takie zdanie, że krem jest super.

      Usuń
    4. Nie chodzi mi o zastąpienie kremu budyniem czekoladowym.Budyń czekoladowy jako dodatek do kremu zrobionego z żółtek + czekolada + kakao + masło, bez białek z ociupinką Amaretto. Zapewniam też jest bardzo czekoladowy spróbuj :)

      Usuń
  22. Dziś zrobiłam, jutro degustacja bo synek ma urodzinki 🎂
    Jutro też skomentuję jak smakował, ale myślę, że będzie pyszny..... Dziękuję Alu za przepis 😘

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ładnie wygląda, super smaki

    OdpowiedzUsuń
  24. Tort jest apetyczny będę testować na urodziny mojego męża

    OdpowiedzUsuń