Składniki:
- 60 dkg mąki pszennej
- 40 dkg masła
- 20 dkg cukru pudru Emix
- 2 żółtka
- 4 łyżki gęstej śmietany
- sól szczypta
- 3-4 krople olejku cytrynowego Emix
- 1 opakowanie krem do karpatki Emix
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtko, cukier puder, śmietanę, sól i olejek cytrynowy. Zagnieść ciasto, uformować kulkę. Włożyć do woreczka i schładzać przez 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać foremkami serduszka. W połowie serduszek wykroić mniejsze serduszka. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 10 min.
Krem przygotować według przepisu na opakowaniu. Margarynę utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny krem i ucierać. Na całym serduszku rozsmarować warstwę kremu, przyłożyć serduszko wykrojone. Odłożyć do zimnego miejsca żeby krem stężał. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Krem karpatkowy -kocham ! Gdy robię karpatkę ciężko powstrzymać się aby nie zjeść samego kremu ;)
OdpowiedzUsuńTo mamy tak samo, też lubię. :)
UsuńCiasteczka obłędne, ale podebrałaś mi pomysł, miałam je piec we wtorek i to z kremem karpatkowym:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
No widzisz , to dobrze że dodałam przepis bo mógłby ktoś posądzić o plagiat. A czasami tak jest że ludzie mają te same pomysły. :) Pozdrawiam i czekam na Twoje ciasteczka.
UsuńAlinko zmienię masę, żeby nie było:)
UsuńCo będziesz zmieniać, rób tak jak chciałaś.
UsuńKapitalny pomysł! Muszę sama wypróbować, ale z domowym kremem. Na pewno będą pyszne!
OdpowiedzUsuńZ pewnością tak.
Usuńależ apetyczne:)
OdpowiedzUsuńOj, tak.:)
UsuńWspaniałe:)
OdpowiedzUsuńAle wdzięczne te serduszka!
OdpowiedzUsuńŚliczne serduszka.Długo by u mnie nie poleżały.
OdpowiedzUsuńśliczne ciasteczka! takich jeszcze nie jadłam :) dziękuję za udział w akcji! ;-)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie!:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńAle mają świetny kształt! Bardzo fajny pomysł na inne wykorzystanie kremu do karpatki!
OdpowiedzUsuńCudaśne!!! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńwitam , jakie proporcje margaryny idą do ciasta a ile do masy karpatkowej dodac ? bo ja kupilam mase do karpatki ale pisze że dodac tylko mleczko :-)
OdpowiedzUsuńDo ugotowania tylko mleko, a nie masz napisane żeby utrzeć margarynę i dodawać porcjami zimny budyń? Może masz inny krem, wtedy zrób wg przepisu na opakowaniu.
Usuń