Składniki:
- Biszkopt makowy
- 7 jajek
- 7 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mielonego maku BackMit
- Blat kokosowy
- 3 białka
- 100 g cukru
- 150 g kokosu Kresto
- Krem
- 1 litr kremówki
- 0,5 kg mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan fix
- dżem brzoskwiniowy do posmarowania
- migdały płatki Kresto do posypania
Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku i miksować tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielony mak i wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Wyrównać powierzchnię i piec w 170 st około 25 min. Wyjąć i ostudzić.
Blat kokosowy: białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos i wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Piec 15 min w 180 st. Wyjąć i wystudzić.
Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką (nie miksować).
Biszkopt przekroić wzdłuż. Placek posmarować dżemem i krem, położyć blat kokosowy, posmarować kremem, posypać płatkami migdałów, położyć biszkopt. Cały tort posmarować cienko kremem. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować tort w kształcie "kwiatów". Kwiaty robimy ruchem okrężnym zaczynając od środka i robiąc coraz większe kółka. Tort schłodzić najlepiej całą noc. Jeśli nie mamy dużej wprawy w robieniu tortów wtedy proponuję śmietanę ubić na 2 razy.
Ale piękny ! Masz talent ! Ja bym tak nie umiała ;)
OdpowiedzUsuńTo na prawdę nie jest trudne do zrobienia. Ja też się długo przymierzałam. Musisz spróbować.
UsuńAlinko, tort obłędny!!
OdpowiedzUsuńA korzystając z okazji życzę Ci by radość i pokój Świąt Bożego Narodzenia towarzyszy Ci przez cały Nowy Rok. Życzę Ci, aby był to Rok szczęśliwy w osobiste doznania, spełnił zamierzenia i dążenia zawodowe i społeczne oraz by przyniósł wiele satysfakcji z własnych dokonań.
Dziękuję bardzo za życzenia. Tobie również życzę wesołych świąt.
UsuńWspaniałe smaki i ta dekoracja, cudny!! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCudnie ozdobiony! Ja dwie lewe rece do malowanek-wycinanek, dlatego zawsze podziwiam u innych :)
OdpowiedzUsuńWesolych Swiat!
Zawsze warto spróbować, wbrew pozorom to nie jest takie trudne jak się wydaje.
UsuńPrześlicznie go udekorowałaś :)
OdpowiedzUsuńPyszny musiał być :)
Dziękuję, jest pyszny.:)
Usuńno, no, robi wrażenie! piękne te róże na wierzchu.
OdpowiedzUsuńPrzepiękny:) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńAlu tort piękny...jakiej tylki użyłaś do zdobienia? Chciałabym taka kupić...
OdpowiedzUsuńTylka w kształcie gwiazdki.
Usuń