piątek, 20 grudnia 2013

Sałatka świąteczna z śledziem i buraczkami

W okresie świątecznym zawsze robię sałatkę warstwową z dodatkiem buraczka i śledzia marynowanego ( matjasa nie lubimy). Sałatka może przez kilka dni leżeć sobie w lodówce i jest pyszna. Można wykorzystać do niej buraczki które zostają nam z gotowania barszczu czerwonego oraz ziemniaki z wieczerzy wigilijnej. Jest rewelacyjna a dzięki kolorowym warstwom bardzo efektownie wygląda. Proporcje zwiększamy w zależności od ilości jaką chcemy zrobić.



Składniki:


  • 1 buraczek ugotowany
  • 1 ziemniak ugotowany
  • 1 jajko
  • 2 płaty śledzia marynowanego
  • 2 ogórki konserwowe
  • majonez
Przygotowanie:

Jako ugotować na twardo. Buraczek, ziemniak i ogórki pokroić w drobną kostkę. Z płatów zdjąć skórę i pokroić w kostkę. Ułożyć warstwami sałatkę. Buraczek, ogórki, majonez, śledź, ziemniaki. Na górę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach białko i na końcu żółtko. Sałatkę najlepiej zrobić wcześnie i odłożyć w zimne miejsce, żeby smaki się przegryzły.

Wigilia 2013Świąteczne prezenty

5 komentarzy:

  1. Smaczna i bardzo atrakcyjnie zaprezentowana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzi nie cierpię ! Ale Ty masz talent do podawania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czyli szuba jednym słowem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam śledzie, a Twoje wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sałatki ze śledziami w roli głównej. A Twoja wygląda tak pysznie, że nie odmówiłabym spróbowania. Ładnie prezentuje się w słoiczku. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń