Cały asortyment firmy TUPPERWARE znajdziecie tutaj.
Natomiast o wszystkich nowościach informację znajdziecie również na fb tutaj.
Źródło przepisu pochodzi z gazety Kuchnia.
Składniki:
- 230 g masła
- 1,5 szkl cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 3/4 szkl mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki szafranu Kamis
- 1 szkl mleka
- 100 g daktyli
Mleko podgrzać wsypać szafran i pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku i miksować na wolnych obrotach. Dodać sól i esencję waniliową. Mąkę z proszkiem przesiać przez sitko. Dodać połowę mąki zmiksować, wlać mleko z szafranem, dodać resztę mąki i zmiksować na jednolite ciasto. Na koniec dodać pokrojone daktyle i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy i piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min w formie a następnie przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
Jeśli forma jest metalowa to wysmarować i wysypać bułką tartą.
Silikonowy materiał, z którego wykonane są formy Tupperware jest odporny na temperatury od -25°C do +220°C, co umożliwia przygotowanie w nich zarówno mrożonych deserów i lodów, jak również zapewnia równomierne pieczenie potraw w tradycyjnym piekarniku i kuchenkach mikrofalowych. Doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu Twoje wypieki będą szybciej gotowe. Silikonowe tworzywo zapobiega przywieraniu potraw do ścianek i ułatwia ich wyjmowanie oraz pozwala na pieczenie bez wcześniejszego natłuszczania. Formy są bardzo lekkie, elastyczne – zachowują kształt nawet po zwinięciu, oraz są łatwe do czyszczenia.
Bardzo dziękuję firmie TUPPERWARE za otrzymaną formę do testowania.
Silikonowe foremki to duże ułatwienie :) Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, co za kolor:)
OdpowiedzUsuńAle piękna! Jaka kapitalna foremka!
OdpowiedzUsuńUuu z szafranem,to tak na bogato:)ciasto wygląda na bardzo puszyste i pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna foremka, taka oryginalna :)
OdpowiedzUsuńA babka musiała smakować wyjątkowo :)
fajny kształt!
OdpowiedzUsuńMhmmm...już sobie ten zapach i smak wyobrażam! Fajniusie foremki :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda rewelacyjnie, jak słoneczko. Od razu wraca humor
OdpowiedzUsuńforemka super, no i ten kolorek ciasta, mmm ! :)
OdpowiedzUsuńPrześliczna ta babka, super foremka :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Myślę ze forma TUPPERWARE spełni swoje zadanie w zupełności i sprawdzi się na długie lata
OdpowiedzUsuńFajny kształt a i smak zapewne też :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładna babeczka, ma taki żywy kolor :)
OdpowiedzUsuńA foremka z pewnością posłuży przez długi czas :)