piątek, 14 lutego 2014

Babka z szafranem i daktylami

Dzięki uprzejmości firmy TUPPERWARE otrzymałam do przetestowania silikonową foremkę "Silikonowy król" klik . Foremka ma ładny i niespotykany kształt. Produkty Tupperware wytwarzane są z najwyższą precyzją i starannością. Postanowiłam, że upiekę babkę. Padło na wilgotną babkę z najdroższą przyprawą czyli z szafranem oraz z dodatkiem daktyli. Zarówno z foremki jak i z babki jestem bardzo zadowolona.
Cały asortyment firmy TUPPERWARE znajdziecie tutaj.
Natomiast o wszystkich nowościach informację znajdziecie również na fb tutaj. 

 Źródło przepisu pochodzi z gazety Kuchnia.


Składniki:
  • 230 g masła
  • 1,5 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki szafranu Kamis
  • 1 szkl mleka
  • 100 g daktyli
Przygotowanie:
 Mleko podgrzać wsypać szafran i pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku i miksować na wolnych obrotach. Dodać sól i esencję waniliową. Mąkę z proszkiem przesiać przez sitko. Dodać połowę mąki zmiksować, wlać mleko z szafranem, dodać resztę mąki i zmiksować na jednolite ciasto. Na koniec dodać pokrojone daktyle i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy i piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min w formie a następnie przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
Jeśli forma jest metalowa to wysmarować i wysypać bułką tartą.



Silikonowy materiał, z którego wykonane są formy Tupperware jest odporny na temperatury od -25°C do +220°C, co umożliwia przygotowanie w nich zarówno mrożonych deserów i lodów, jak również zapewnia równomierne pieczenie potraw w tradycyjnym piekarniku i kuchenkach mikrofalowych. Doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu Twoje wypieki będą szybciej gotowe. Silikonowe tworzywo zapobiega przywieraniu potraw do ścianek i ułatwia ich wyjmowanie oraz pozwala na pieczenie bez wcześniejszego natłuszczania. Formy są bardzo lekkie, elastyczne – zachowują kształt nawet po zwinięciu, oraz są łatwe do czyszczenia.
 Bardzo dziękuję firmie TUPPERWARE za otrzymaną formę do testowania.

13 komentarzy:

  1. Silikonowe foremki to duże ułatwienie :) Bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie, co za kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękna! Jaka kapitalna foremka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uuu z szafranem,to tak na bogato:)ciasto wygląda na bardzo puszyste i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna foremka, taka oryginalna :)
    A babka musiała smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mhmmm...już sobie ten zapach i smak wyobrażam! Fajniusie foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda rewelacyjnie, jak słoneczko. Od razu wraca humor

    OdpowiedzUsuń
  8. foremka super, no i ten kolorek ciasta, mmm ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prześliczna ta babka, super foremka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślę ze forma TUPPERWARE spełni swoje zadanie w zupełności i sprawdzi się na długie lata

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny kształt a i smak zapewne też :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ładna babeczka, ma taki żywy kolor :)
    A foremka z pewnością posłuży przez długi czas :)

    OdpowiedzUsuń