Składniki:
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 4 jajka
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek śmietany kwaśnej 18 %
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutką kardamonu
- 1 łyżka wódki
- do smażenia olej rzepakowy Rapso
- do oprószenia cukier puder
Twaróg rozgnieść widelcem lub
zmielić w maszynce do mięsa. Do twarogu dodać pozostałe składniki i
dokładnie wymieszać. Ciasto będzie lepiące ale takie ma być. Dłonie
maczać w zimnej wodzie i formować malutkie kuleczki (pączki rosną w
czasie smażenia). Za pomocą łyżeczki twarogowe kuleczki wkładać do
gorącego oleju i smażyć na złoto. W trakcie smażenia pączki w zasadzie
same się obracają. Usmażone pączki za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć i
przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńOBŁĘDNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńCzęstujemy się i pozdrawiamy :):)
Tapenda
Dziękuję, proszę się częstować.
UsuńMasz jakąś formę do nich? :)są takie równiutkie i pyszneeee:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie że nie, one same się robią takie równiutkie i okrąglutkie.
UsuńO tak, są wyśmienite :D
OdpowiedzUsuńTeż na nie zwróciłam uwagę u Kasi:) piękne pączusie i takie równiutkie:)
OdpowiedzUsuńI znowu kusisz pączkami:):) Dobrze, że już niedługo wracam do domu i będę mogła je upiec;)
OdpowiedzUsuńAle słodkie ;)
OdpowiedzUsuńO, kolejne pączki:) Dobrych przepisów nigdy dość.
OdpowiedzUsuńZgadzam się , a jak jeszcze takie proste do zrobienia i takie pyszne. :)
UsuńWyglądają wspaniale, takie równe, regularne, idealne! :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle wypiek u Ciebie perfekcyjny:)
OdpowiedzUsuńa ja w karnawale na serowe oponki się szykuję i szykuję:)
Alu, pysznie i tak kusząco u Ciebie. Pączusie na wyciągnięcie ręki.... Sama chętnie je zrobię, przecież już wszędzie paczkami pachnie. Przepis świetny :) Pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia bo warto, czekam na info jak wyszły.
UsuńJakie słodkie maleństwa:)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne kuleczki :) ! Poproszę o trochę :D
OdpowiedzUsuńa u Ciebie znowu same słodkości :) zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super :) Aż mi ślinka cieknie, a że tłusty czwartek się zbliża wielkimi krokami chyba wypróbuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńI znów mnie skusiłas:-) Tylko będe miała dzień wolny to robię.Może mi tez wyjdą takie ładniutkie
OdpowiedzUsuńHi hi zrób te pączki nie pożałujesz. :)
Usuńfajnie, że się na nie skusiłaś :) najulubieńsze maleństwa :)
OdpowiedzUsuńbo na prawdę warto są pyszne i ekspresowe do zrobienia
UsuńPewnie sie juz powtarzam ale ja zawsze jak tu wchodze to jestem zachwycona Twoimi zdjeciami! Tak pokazujesz co upieklas czy ugotowalas ze az sie chce biec do kuchni i powtorzyc samemu! :) Paczusie wygladaja superowo! Jescze takich na serze bialym nie robilam ale widze je wszedzie wiec moze w koncu czas je popelnic :)
OdpowiedzUsuńMarzenko bardzo dziękuję za taką pozytywną opinię, to dodaje mi wiary w siebie i napędza do dalszego działania.
UsuńPs. staram się jak mogę, ale jeszcze muszę się dużo nauczyć.
Uwielbiam je :) Pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl