piątek, 28 lutego 2014

Krem z pieczarek

Dzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek. Kremowa i łagodna w smaku. Jako dodatek do zupy podałam pieczywo maca z ziołami prowansalskimi które jest wyraziste w smaku. Połączenie idealne.


Składniki:
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 0,5 cebuli
  • seler kawałek
  • pietruszka kawałek
  • 0,5 łyżki masła
  • sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki obrać z skórki, pokroić i odparować z nadmiaru wody. Warzywa oczyścić i pokroić. W garnku rozpuścić masło dodać warzywa i podsmażyć. Wlać bulion i ugotować do miękkości. Dodać odparowane pieczarki, chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

14 komentarzy:

  1. Oj, na to mam apetyt. Dzisiaj zrobie.

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszna taka kremowa zupka z pieczarek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupy-kremy bardzo lubię.Twoja pieczarkowa taka pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie, lubię takie kremy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alinko tak pysznie wygląda Twoja zupa krem, że zjadłabym z ogromną przyjemnością taką miseczkę. Bardzo lubię pieczarki. Kto wie, może jutro zaserwuję na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię wszelkie zupy kremy- dzieci przynajmniej jedzą bez kapryszenia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudny taki krem :) Uwielbiam wszystko co z pieczarkami :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. taka wiosenna ta zupka :) chyba przez te zieleninki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka śliczna miseczka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzy mi się taki krem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super :) bombka witaminowa i smakowa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale apetycznie zaserwowana zupka;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z macą jeszcze nie próbowałam, a swoją drogą to wieki całe jej nie jadłam! :) Pięknie wygląda Twoja zupka :)

    OdpowiedzUsuń