Składniki:
- 1-1,2 kg schabu bez kości
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz do smaku
- 400 g mięsa mielonego z łopatki
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka krojonego koperku ( u mnie mrożony)
- 1 łyżeczka krojonej zielonej natki pietruszki (u mnie mrożona)
- 3/4 szkl bulionu
- Dodatkowo
- sznurek bawełniany
- rękaw do pieczenia
- naczynie żaroodporne
Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozciąć wzdłuż tak, by powstał szeroki płat mięsa. Mięso lekko rozbić z jednej strony (wewnętrzna strona rolady). Z dwóch stron mięso doprawić solą i pieprzem a wewnętrzną stronę rolady oprószyć tymiankiem. Mięso połączyć z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami, koperkiem, pietruszką i wyrobić na jednolitą masę. Rozsmarować mięso na schabie pozostawiając po bokach około 2 cm wolnego miejsca. Zwinąć roladę i obwiązać bawełnianym sznurkiem. Włożyć do rękawa do pieczenia, wlać bulion i szczelnie związać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę. Rozciąć rękaw i piec kolejne 15-20 minut, aż rolada ładnie się zrumieni. Roladę można podać na ciepło lub na zimno.
Fajna ta roladka. Mój tato też taką robi i jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńAle ta rolada musi być pyszna;)
OdpowiedzUsuńPyszności, na kanapki najlepsza
OdpowiedzUsuńBardzo fajna ta roladka :)
OdpowiedzUsuńTaka rolada musi być pyszna. Wygląda naprawdę wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńPyszna, rolada Alinko. To najlepsze do chleba :)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na domową wędlinę!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ta Twoja rolada. Domowe wędliny są najlepsze!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńOj tak na zimno ze świeżą bułką bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna roladka!
OdpowiedzUsuńPyszne to Twoje mięsko:)))
OdpowiedzUsuńRoladka wyglądająca przepysznie tak że aż palce lizać, suuuuper !!!!
OdpowiedzUsuńale mi narobilas smaku, ide do sklepu i juz ja zrobie
OdpowiedzUsuńWstawiłam do piekarnika. dam znać, jak wyszło ;)
OdpowiedzUsuńMiałam dać znać, jak wyszło...bardzo smaczna i nieraz wrócę do tego przepisu.
OdpowiedzUsuńEwa
Bardzo się cieszę, pozdrawiam.
UsuńJa też robię. Właśnie siedzi w piekarniku...
OdpowiedzUsuńNo i właśnie takiego przepisu szukam:) Znalazłam twój blog w wyszukiwarce bo potrzebny mi przepis na taką roladke, ale widzę tu dużo innych pyszności do wypróbowania, tak wiec zyskałas kolejna obserwatorkę:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam Cię bardzo serdecznie. Cieszę się, że przepis się spodobał. Szukaj i inspiruj się przepisami. Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad w komentarzu po wypróbowaniu przepisów.
UsuńTaką samą pyszną roladę można zrobić z mostka cielęcego oczywiście bez żeber. Tylko powinien być w miarę duży wtedy łatwiej jest zwinąć.Na mięso mielone kładę pokrojone, usmażone pieczarki. Jest przepyszna i robiłam ją na różne okazje. Wszystkim bardzo smakowała. Sprawdźcie bo warto.
OdpowiedzUsuńA czy ta roladę po zwinięciu można upiec na drugi dzień, przechowując w lodówce?
OdpowiedzUsuńMożna, ja też tak zrobiłam. Mięso nabiera aromatu.
UsuńTak, można upiec na drugi dzień.
OdpowiedzUsuńWygląda bosko. Na Walentynki dla męża jak znalazł 😘😘😘
OdpowiedzUsuńWitam zrobiłam tę roladę i naprawdę jest pyszna, polecam.Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała.
UsuńWitaj, właśnie przygotowuję roladę. Ja nie byłabym sobą gdybym coś nie zmieniła:). Dla lepszego aromatu do mięsa dodałam 25 dkg mięsa mielonego z karkówki i 20 dkg wędzonego boczku. Piękny smak i aromat. Spróbujcie.Za inspirację dziękuję. Pozdrawiam Emilia
OdpowiedzUsuń