Składniki:
- 28 szt podłużnych biszkoptów
- 250 g twarogu z wiaderka
- 120 g cukru pudru
- 5 łyżek likieru kawowego
- 250 ml kremówki 30%
- 2 śmietan fixy
- 200 ml przegotowanej ciepłej wody
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu
- kawa mielona do posypania
- czekoladowe serduszka do dekoracji
W wodzie rozmieszać kawę rozpuszczalną i ostudzić.
Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać śmietan fix i zmiksować. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i likierem kawowym. dodawać porcjami ubitą śmietanę i wymieszać.
Rozwinąć dwie warstwy foli aluminiowej. Biszkopty z dwóch stron zanurzyć w kawie i ułożyć na foli 4*6 szt. Na biszkopty wyłożyć masę i rozsmarować. Ostrożnie zwinąć roladę i na końcu w wolnym miejscu ułożyć siódmą warstwę moczonych biszkoptów zamykając biszkoptami roladę. Szczelnie owinąć i uformować roladę w foli. Włożyć na całą noc do lodówki. Przed samym podaniem obficie oprószyć mieloną kawą i udekorować serduszkami z czekolady.
Przepis z moimi modyfikacjami stąd.
Wygląda smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńOj pyszna ona,pyszna:)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda :) juz wiem co zrobie dobrego na deser :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne :-)
OdpowiedzUsuńcudna! w tej formie jeszcze tiramisu nie jadłam, muszę zapisać sobie na kiedyś tam...
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczna,bo wygląda naprawdę fantastycznie;)
OdpowiedzUsuńJaka piękna :) Bardzo lubię tiramisu!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na ciasto, pycha!!!
OdpowiedzUsuńAle to pysznie wygląda :-) uwielbiam ten deserek :-)
OdpowiedzUsuńwygląda powalająco!
OdpowiedzUsuńTiramisu w zupełnie innej odsłonie - fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam tiramisu pod każdą postacią;))
OdpowiedzUsuńPiękna rolada :)
OdpowiedzUsuńWell done! I am pleased you try it.Great job :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam, już śpi w lodówce :) tylko zamiast likieru kawowego dałam likier tiramisu
OdpowiedzUsuń