Składniki:
- Biszkopt:
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku
- Wkładka orzechowa:
- 200 g orzechów włoskich krojonych
- 50 g migdałów mielonych BackMit
- 5 białek
- 150 g cukru(w oryginale 200g)
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 150 g cukru(w oryginale 200g)
- 5 żółtek
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- Polewa
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżka kakao
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 42*31 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Jeśli ktoś nie ma wprawy w krojeniu może upiec dwa osobne biszkopty, wtedy składniki podzielić po połowie.
Wkładka orzechowa:
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać silikonową łopatką. Piec w tej samej rozmiarowo blasze co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach około 30-40 minut.
Krem budyniowy:
Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrami. Do odlanego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka i zmiksować. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Budyń przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i odłożyć do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem podzielić na dwie części.
Polewa:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście.
Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, wkładka orzechowa, połowa kremu, biszkopt, polewa, mielone migdały.
Jak zwykle Alinko i smacznie u Ciebie i oko cieszy :)
OdpowiedzUsuńWspaniała ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco, podstawiam talerzyk :)
OdpowiedzUsuńciasto króluje na blogach, a ja na swoim wciąż go nie mam ;)
OdpowiedzUsuńKusisz tym ciastem, wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńDostałam wielką księgę ciast i muszę coś zrobić. Pyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńNiezwykłe ciasto, wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńKuszące!!!
OdpowiedzUsuńKuszące! Podobają mi się jego warstwy :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada i zrozumiale podany przepis napewno bede go piekla zobaczymy cz wyjdzie taki piekny .dzieki za przepis
OdpowiedzUsuń