Składniki:
- Biszkopt
- 3 duże jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kopiasta kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Mus czekoladowy
- 0,5 l kremówki
- 250 mascarpone
- 350 g kremu czekoladowego ( u mnie nutella)
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 2,5 łyżeczki żelatyny (w oryginale 1,5 łyżeczki)
- 60 ml ciepłej wody
- gruszki w syropie Krokus
- kakao do oprószenia
- czekoladowe ozdoby
Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st.
Mus czekoladowy: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i miksować do momentu aż będzie "bita śmietana". Dodawać porcjami krem czekoladowy i miksować na średnich obrotach do momentu aż masą się połączy. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i miksować na wolnych obrotach ale około 10-15 sekund.
Na biszkopt wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć gruszki i wyłożyć resztę kremu. Wyrównać powierzchnię i włożyć na noc do lodówki. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao i udekorować czekoladowymi ozdobami.
Przepis na mus znalazłam u Kasi z Gotuję, bo lubię.
Alinko, znów karmisz nasze oczy pięknie wykonanym tortem. Znów kolejny pyszny przepis na wspaniały tort. Z musem i z gruszkami już robiłam, więc wyobrażam sobie jaki pyszny jest Twój tort :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda, pycha!!!
OdpowiedzUsuńOj zakochałam się w tym cieście :-) wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńOj tak wygląda pięknie, napewno też smakuje wyśmienicie ;-)
OdpowiedzUsuńObłędny! Uwielbiam gruszki :)
OdpowiedzUsuńTen mus to pewnie poezja! ;)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie smaki idealnie połączone :)
OdpowiedzUsuńO mamuniu, ależ on bajecznie wygląda... No pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, bardzo lubię musy czekoladowe pycha:)
OdpowiedzUsuńAlu torcik jest przepiękny :) chętnie bym skosztowała!
OdpowiedzUsuńTort marzeń! ;)
OdpowiedzUsuńmam pytanko do CIEBIE jako speca od słodkości ,czy ten mus czekoladowy nadawałby się jako masa do kruchych babeczek.POZDRAWIAM MARGOSIA,z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńJaki ze mnie "spec" :), ale myślę, że się nada.
Usuń