Cukier fiołkowy
To już ten czas i ta pora. Wiosna i wszystko budzi się do życia między innymi malutkie i pachnące fiołki. Warto ich nazbierać i zrobić sobie cukier fiołkowy, który wykorzystamy w naszej kuchni. Cukier robi się bardzo łatwo, jedynie trochę czasu musimy poświęcić na zebranie fiołków i oskubanie ich z płatków.
Składniki:
- 0,5 szkl płatków z fiołka
- 3/4 szkl cukru
Przygotowanie:
Zebrane fiołki oskubać z płatków. Do blendera wsypać cukier, płatki z fiołków i zmiksować. Cukier rozsypać na papierze i odłożyć w suche i przewiewne miejsce do przesuszenia. Od czasu do czasu rozcierać zbrylony cukier. Suchy cukier przesypać do szklanego słoiczka i zakręcić.
Super pomysł !
OdpowiedzUsuńWspaniały i jaki piękny kolor. Super Alinko :-)
OdpowiedzUsuńto musi pachnieć bosko :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor i piękne zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taki fioletowy cukier :). Myślę, że niejedną osobę mógłby zaskoczyć :)
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona tym kolorem. A i pewnie zapach.... niesamowity :) Dobrze byłoby mieć cos takiego w spiżarni :)
OdpowiedzUsuńWow jaki fantastyczny kolor!
OdpowiedzUsuńdo jakich celow mozna taki cukier wykorzystac
OdpowiedzUsuńMożna użyć do słodzenia koktajli lub do wypieków. :)
UsuńSuper, biore przepis 💟 zapraszam do mnie 😊
OdpowiedzUsuń