Naleśniki podane na talerzu z Porcelana Bogucice.
Składniki:
- Ciasto na naleśniki
- 500 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 80 ml oleju
- 1 jajko
- 1 białko
- 350 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- sól dwie szczypty
- Nadzienie
- 0,5 kg twarogu
- 1 żółtko
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy (świeża)
- Do smażenia
- masło klarowane
- 3 łyżki soku z pomarańczy
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Z ciasta usmażyć naleśniki i ostudzić. Twaróg rozgnieść widelcem dodać żółtko, cukry, skórkę pomarańczową i wymieszać. Zimne naleśniki posmarować cienko twarogiem i zwinąć na trójkąty. Na patelni rozgrzać masło klarowane z sokiem pomarańczowym i na średnim ogniu podsmażyć na rumiano naleśniki z dwóch stron. Podajemy na ciepło oprószone cukrem pudrem.
Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl a ja umieszczę je w galerii na fb.
Uwielbiam naleśniki :-)))
OdpowiedzUsuńPycha...Uwielbiam te klasyczne
OdpowiedzUsuńKlasyka!!! zawsze smakują takie naleśniki,jak od mamy:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne są naleśniki z serem,tutaj wyszły świetne;)
OdpowiedzUsuńPyszne naleśniki, z serem najlepsze :)
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam ciemne naleśniki z masłem orzechowym. Te Twoje wyglądają apetycznie, mniam ....
OdpowiedzUsuńW piątek robiłam naleśniki również z serem białym, po tym jak mi zostały naleśniki po krokietach :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńOsobiście chyba wolę naleśniki w wersji nie przysmażonej, chociaż tę metodę wykorzystuje moja babcia. Dodatek skórki pomarańczowej też brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńAle wyglądają - prosto z reklamy !
OdpowiedzUsuń