sobota, 18 kwietnia 2015

Tort adwokatowy

Kiedyś jadłam taki tort u koleżanki i bardzo mi smakował. Wreszcie przyszła okazja by go  zrobić i rozkoszować się jego smakiem i prostym ale efektownym wyglądem. Dla mnie najpiękniejszy ten żółty kolor. Do zrobienia "galaretki" adwokatowej użyłam Advocaat Dalkowski Starotoruński. Adwokat ma piękny i intensywny żółty kolor i smakuje wybornie. Ja osobiście gustuję w takich słodkich alkoholach, więc dla mnie to rozkosz dla podniebienia. Kto tak jak ja lubi takie alkohole szczerze polecam.



Składniki:
  • Biszkopt
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowo-adwokatowa
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 ml Advocaat Dalkowski Starotoruński
  • 80 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/5 szkl ciepłej wody
  • Galaretka adwokatowa
  • 150 ml Advocaat Dalkowski Starotoruński
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml wody
  • Dodatkowo
  • 2 opakowania rurek
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia  Piec około 20 min w 180 st. Biszkopt po upieczeniu ostudzić. Zdjąć papier ponownie włożyć do tortownicy i wokół brzegu ułożyć rurki waflowe.

Masa śmietanowo-adwokatowa: Cukier puder utrzeć z miękkim masłem do białości. Wlewać po łyżce adwokatu i cały czas miksować.* Na końcu wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i ponownie zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Do bitej śmietany dodajemy małymi porcjami krem z adwokatem i mieszamy. Gotową masę przełożyć do środka tortu i wyrównać powierzchnię. Pamiętając by zostawić miejsce na galaretkę adwokatową. Włożyć na 1-2 godziny lodówki. 

Galaretka adwokatowa: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do adwokatu i wymieszać. Wylać na górę schłodzonego tortu i ponownie włożyć do lodówki. Najlepiej na całą noc.

*Jeśli masa z adwokatem nam się "zważy" wkładamy naczynie do gorącej wody i cały czas miksujemy. Ale trzeba uważać by nie przegrzać masy.
Tort polecam kroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie.




Wiosenne słodkości!

49 komentarzy:

  1. Jaki fajny pomysł na rant!

    OdpowiedzUsuń
  2. Alinko, nie przestajesz mnie zadziwiać. Ten tort jest po prostu piękny, obłędny i pewnie przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, Ty zawsze podniesiesz na duchu swoimi komentarzami, dziękuję.

      Usuń
  3. Dostałam właśnie butelkę advokata i szukam inspiracji na jakąś z nim słodycz. Twoje ciasto bardo mi się podoba, zapisuję sobie przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort wygląda wyśmienicie. A czy biszkopt czymś nasączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można nasączyć biszkopt. My jednak nie bardzo lubimy nasączane biszkopt, więc ja nie nasączyłam.

      Usuń
  5. Robiłam to ciasto na święta. Jest naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie i bardzo elegancko. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile tu % :)))
    PS. widzę, że masz taki sam widelczyk jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie tych % nie czuć. Tort jest bardzo delikatny w smaku. :) Ładny ten widelczyk. :)

      Usuń
  8. Piękny tort, a kolor żółty jest niesamowity na tym torciku

    OdpowiedzUsuń
  9. oj ja ten wierzch wykorzystam przy najbliższym pieczeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow jaki piękny! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super torcik. Pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  12. Alinko wspaniały torcik, wygląda po prostu bosko. Z chęcią bym zjadła kawałeczek bo bardzo lubię advocat :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię advokat, więc na pewno by mi smakował taki tort:)

    OdpowiedzUsuń
  14. a te rurki to jakiej firmy szukać?
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu ja kupiłam w Lidlu, firmy nie pamiętam. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Twoje zdolności mnie zawstydzają...

    OdpowiedzUsuń
  17. Super ciacho, dziękuję za przepis na pewno wykorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ on wygląda :) No nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia :) Cudeńkooo

    OdpowiedzUsuń
  19. Coś fantastycznego, uwielbiam wypieki z adwokatem!

    OdpowiedzUsuń
  20. Tort piękny...sama dawno temu go robiłam ale niestety 2 razy zważył się krem po dodaniu likieru. Poddałam się.Przeszłam więc na krem z mascarpone a polewę robię adwocatową:) Efekt tam samo obłędny:)

    OdpowiedzUsuń
  21. A jaki wymiar tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę przeczytać opis przepisu, tam jest napisane. :) Pozdrawiam

      Usuń
  22. Coś wspaniałego. Aż nie mogę się napatrzeć...
    Pozdrawiam

    Zapraszam w wolnej chwili w moje progi :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Prezentuje się wspaniale ,bardzo dostojny tort .
    Musi być przepyszny co wnioskuje z podanych składników .
    Wspaniałości )

    OdpowiedzUsuń
  24. A ja mam pytanie odnośnie tej masy śmietanowo-adwokatowej: dodawać masę adwokatową do ubitej śmietany, czy ubitą śmietanę do tejże masy? Nie bardzo zrozumiałam z opisu, dlatego proszę uprzejmie o odpowiedź. :)
    W sobotę zamierzam upiec to cudo stąd też wolałam się upewnić. ;)

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ubijasz kremówkę i do bitej śmietany dodajesz małymi porcjami masę na bazie masła i adwokatu.

      Usuń
  25. Gdzie moge dostać takie rurki? Szukam i szukam i nie ma

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy do masy można dodać pokrojonych na małe kawałeczki brzoskwin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie nie, za dużo by się działo w tym torcie. Smaki by się gryzły. Ale to już indywidualna decyzja.

      Usuń
  27. Anonimowy17 maja, 2016

    Witam,
    Czy można dodać zamiast adwokatu z tej samej firmy Dałkowskiego likier truskawkowy? Uda się to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Jak zrobisz daj znać czy wyszło i jak smakpwał.

      Usuń
  28. Mam pytanie w jaki sposób te rurki się trzynają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez problemu, te rurki tak jak w opisie układasz na biszkopcie wokół obręczy i zalewasz masa adwokatową. Masa pokrywa rurki i w miarę jak tężeje scala się z rurkami.

      Usuń
  29. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobiłam ten tort pierwszy raz w sierpniu 2016 na urodziny syna wyszedł super smak konsystencja i oczywiście od tamtej pory juz robiłam kilka razy dziękuję za przepis i będę robiła bo smakuje domownikom i znajomym

    OdpowiedzUsuń
  31. A czy likier musi być tylko tej firmy czy inny tez moze być...

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobiłam. Wyglądał jak na zdjęciach powyżej. Natomiast smak... Szkoda ajerkoniaku. Prawie niewyczuwalny w masie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No szczerze powiem zaskoczyłaś mnie tym, że smak nie wyczuwalny. Nie wiem czy bardziej ci chodzi o smak czy procenty adwokatu. Ja robiłam go kilka razy i zawsze wszystkim smakował. Ale jak wiadomo są różne gusta.

      Usuń
  33. Do ubitej śmietany dodajemy krem z adwokatem to miksujemy czy mieszamy Dziękuję
    Poprzednia masa podeszła wodą i się zgrutkowała🙁

    OdpowiedzUsuń
  34. Tort - genialny i przepyszny do tego szybko się go robi. Idealny dla zabieganych, a do tego efekt "wow" murowany. Sprawdzony na rodzinnej 18-stce córki. Na pewno zrobię go jeszcze wiele razy. Zwiększyłam proporcje dla dużej formy. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się, że zrobił efekt "wow". My też go bardzo lubimy.

      Usuń