Jajka podane na talerzu do jajek z kolekcji Jesień z Porcelana Bogucice.
Składniki:
- 5 jajek
- 300 g świeżych pieczarek*
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki majonezu
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać z skorupki, przekroić na pół. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni podgrzać olej dodać starte pieczarki, podsmażać do odparowania wody i ostudzić. Do miski przełożyć żółtka z jajek i rozgnieść widelcem. Dodać zimne pieczarki, majonez, szczypiorek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić połówki jajek.
*Pieczarki powinny być dobrze odparowane by nie rozrzedzały masy.
ech, apetyczne!
OdpowiedzUsuńAlinko, jajka przygotowałaś wspaniale. U mnie w domu też jajka lubimy w każdej postaci. Wiesz, tak podane, w takiej pięknej porcelanie pewnie zyskują na smaku, bo całość pieści oko już na początku :)
OdpowiedzUsuńPyszny klasyk! Uwielbiam to połączenie!
OdpowiedzUsuńjadłam i robiłam podobne :) bardzo fajny przepis, a jajeczka prezentują się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione jajeczka na pięknym talerzyku. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)
OdpowiedzUsuńPyszna przystawka :) Wypróbuję w sobotę jako poczęstunek na imprezę ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pewno go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa robię takie tylko z kurkami:))) Pycha!
OdpowiedzUsuńPysznie. lubie faszerowane pieczarkami jajeczka
OdpowiedzUsuńLubię bardzo jajka z pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńMniam , takie pyszności to ja bardzo chętnie :-)
OdpowiedzUsuń