Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 1/3 szkl kwiatków z czarnego bzu(bez zielonych łodyg)
- 0,5 kg cukru żelującego trzcinowego Diamant
Truskawki umyć, osuszyć na sicie i obrać z szypułek. Przełożyć do garnka, rozgnieść widelcem, zasypać cukrem żelującym, dodać kwiatki czarnego bzu, wymieszać i odłożyć na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 4 minuty. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Po około 2 godzinach słoiki odwrócić i pozostawić do ostudzenia. Wynieść w chłodne miejsce.
Ale smakowitości... :) Super!!
OdpowiedzUsuńOj musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam konfitury truskawkowe, z dodatkiem bzu muszą byś pyszne!
OdpowiedzUsuńPyszna konfitura :)
OdpowiedzUsuń