Danie podane na talerzu z kolekcji Raphael z Porcelana Bogucice.
Składniki:
- 4 mniejsze piersi z kurczaka
- 8 plasterków mozzarelli
- 400 g jarmużu świeżego
- 3 łyżki oleju
- 0,5 łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- Do smaku:
- sól
- pieprz
- Do panierowania:
- mąka pszenna
- bułka tarta
- jajko
- Do smażenia:
- olej rzepakowy
- 1 łyżka masła klarowanego
Piersi oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić na grubość około 0,5 cm, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do lodówki. W między czasie przygotować jarmuż. Z jarmużu odciąć zgrubiałe łodygi, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 4-5 minut aż jarmuż zmięknie. Przelać na sitko, przelać zimną wodą i pozostawić do odsączenia i ostudzenia. Zimny jarmuż pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym dodać pokrojony czosnek, jarmuż i przesmażyć do odparowania wody. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
Na rozbitych piersiach rozłożyć zimny jarmuż, ułożyć po dwa plasterki mozzarelli i zwinąć roladki.
Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym i smażyć na średnim ogniu roladki z wszystkich stron na złoto.
Jeśli roladki są dosyć grube polecam usmażyć z wszystkich stron na złoto na patelni a następnie przełożyć razem z tłuszczem do naczynia żaroodpornego i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na około pół godziny. Grube roladki na patelni mogę się nie przepiec w środku a z wierzchu będą się przypalać.
Mniam muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńRoladki zapewne przepyszne, ale porcelana przepiękna:)
OdpowiedzUsuńTez takie robię, z serem eksperymentuję, zmieniam rodzaje ale zawsze pysznie
OdpowiedzUsuńLubię takie! :)
OdpowiedzUsuńMmm pyszne roladki :) Fajny farsz :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe te nadzienie! :)
OdpowiedzUsuńTo takie pyszne mięsko z gatunku takich co ja nazywam "niedzielnym obiadem". Zawsze wszystkim smakuje.
OdpowiedzUsuń