poniedziałek, 1 czerwca 2015

Deser kokosowy z truskawkami

Skoro sezon truskawkowy trwa trzeba z niego korzystać. Truskawki i kokos to para idealna. Efekt końcowy jest rewelacyjny.



Składniki:
  • 350 g mascarpone
  • 300 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 350 ml wrzątku
  • truskawki
  • kokos do posypania 
Przygotowanie:
Mascarpone, mleczko kokosowe, cukier puder i spirytus zmiksować na jednolity krem. Wlać rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować. Krem rozlać do szklanek i odłożyć do stężenia. Przygotować galaretkę w 350 ml wrzątku i odłożyć do schłodzenia. Na kremie ułożyć pokrojone truskawki zalać zimną galaretką i odłożyć najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem deser posypać kokosem i udekorować truskawkami.


Przepis z Gotuję bo lubię

16 komentarzy:

  1. Świetny deser, cudowne połączenie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo łatwy do zrobienia i pięknie wygląda. Alinko.... genialnie podany deser :) Wyobrażam sobie jak wspaniale smakuje. Moje ulubione składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne truskawki <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada pieknie i na pewno tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda i na pewno cudownie smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kokos i truskawki to super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mascarpone i truskawki - to musi być pyszne. Jutro przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A bez spirytusu?

    OdpowiedzUsuń