Składniki:
- 180 ml kremówki 30%
- 120 g jagód
- 4 łyżki ciepłej wody
- 2 łyżki cukru
- 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej Ale-raj
- 1/5 szkl ciepłej wody
- Bita śmietana
- 200 ml zimnej kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan fix
- 1 szkl jagód
Do jagód wlać 4 łyżki wody, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3-4 minuty aż woda lekko odparuje a jagody się rozgotują, zdjąć z ognia. Do gorących jagód wlać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Odłożyć do ochłodzenia i lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami zimne i tężejące jagody i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Krem rozlać do kieliszków i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem na wierzch nakładamy świeże jagody i robimy kleks z bitej śmietany.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać śmietan fix.
Pyszny krem, piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie.Świetna propozycja!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPyszny deserek :-)
OdpowiedzUsuńAle przepięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńjako wielka fanka jagód, na pewno spróbuję Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńDeser prezentuje się bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuń