niedziela, 19 lipca 2015

Krem jagodowy

Lato to czas świeżych i pysznych owoców, dlatego też staram się je wykorzystywać na różne sposoby. Dzisiaj proponuje Wam delikatny i rozpływający się w ustach krem jagodowy. Schłodzony jest idealny na upalne dni.



Składniki:
  • 180 ml kremówki 30%
  • 120 g jagód
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej Ale-raj
  • 1/5 szkl ciepłej wody 
  • Bita śmietana
  • 200 ml zimnej kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan fix 
  • 1 szkl jagód
Przygotowanie:
Do jagód wlać 4 łyżki wody, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3-4 minuty aż woda lekko odparuje a jagody się rozgotują, zdjąć z ognia. Do gorących jagód wlać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Odłożyć do ochłodzenia i lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami zimne i tężejące jagody i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Krem rozlać do kieliszków i włożyć  do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem na wierzch nakładamy świeże jagody i robimy kleks z bitej śmietany.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać śmietan fix.


7 komentarzy: