Zupa podana w misce w Porcelana Bogucice z kolekcji Lolita.
Składniki:
- 400 g czerwonej papryki
- 900 g pomidorów(dojrzałych)
- 1 cebula średnia
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 500-700 ml bulionu warzywnego
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich
- 1 mała szczypta ostrej papryki
- sól morska
- pieprz czarny
- groszek ptysiowy Brześć
Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion. Pomidory pokroić na ćwiartki. Blachę posmarować oliwą z oliwek ułożyć papryki skórką do góry dodać ćwiartki pomidorów, cebule pokrojoną w ćwiartki oraz ząbki czosnku z łupiną. Zapiekać w 200 stopniach 30 minut. Po wyjęciu paprykę przełożyć do woreczka i szczelnie zamknąć by łatwiej było zdjąć skórkę. Do garnka wlać około pół litra bulionu dodać obrany z łupin czosnek, cebulę, pomidory i paprykę obrane z skórki.Zlać również płyn z blaszki, który wytworzył się w trakcie zapiekania warzyw. Doprowadzić do wrzenia dodać pieprz ziołowy, zioła dalmatyńskie, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Gotować około 20 minut. Zupę przetrzeć przez gęste sitko lub dokładnie zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać bulionu i ponownie doprawić do smaku. Podać z groszkiem ptysiowym.
Mniam, z wielką chęcią bym zjadła :))
OdpowiedzUsuńKremik wygląda pysznie a miska śliczna :)
OdpowiedzUsuńŚwietny krem :)
OdpowiedzUsuń