Składniki:
- gruszki dowolna ilość
- cytryny
- Zalewa:
- 0,5 l wody
- 300 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. Cytryny umyć i sparzyć. Gruszki umyć, obrać z skórki, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ułożyć gruszki pionowo w słoikach i dodać po 2-3 cienkie plasterki cytryny. Wodę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. gorącą zalewą zalać gruszki i szczelnie zakręcić. Pasteryzować około 15-20 minut w zależności jak twarde są gruszki.
Ala Twoje zdjęcia są przepiękne :) a gruszki pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyjątkowo ciekawy przepis;)
OdpowiedzUsuńooo jaki ciekawy przepis na gruszki :) Chętnie bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuń