Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- 800 g pomidorów lima
- 1i1/2 kg pomidorów malinowych
- 50g czosnku (ząbki)
- 8-10 łyżek oliwy z oliwek
- 3 małe gałązki rozmarynu
- 3-4 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich
- 2-3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion. Pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki. Blachę posmarować oliwą z oliwek ułożyć papryki i pomidory skórką do góry, poukładać ząbki czosnku z łupiną i położyć gałązki rozmarynu. Po wierzchu skropić oliwą z oliwek. Zapiekać w 200 stopniach 45 minut. Po wyjęciu z pieca z gorącej papryki i pomidorów zdjąć skórkę. Przełożyć do garnka, dodać obrany z łupin czosnek, igiełki rozmarynu, zlać płyn z blaszki który wytworzył się w trakcie zapiekania. Dodać przyprawy, wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Zimne zmiksować na gładko blenderem. W zależności jak pikantne lubimy jedzenia można jeszcze doprawić do smaku. Rozlać do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Bardzo lubię takie sosy i robię na zimę :)
OdpowiedzUsuńpyszny, ja dzisiaj robiłam sos pomidorowy :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sos. W zimie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńŚwietny. Na zimę będzie jak znalazł
OdpowiedzUsuńDomowy, pyszny sos :)
OdpowiedzUsuń