Składniki:
- 500 g mascarpone
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 20-30 ml amaretto
- 2 białka
- około 15-20 podłużnych biszkoptów
- około 300 ml espresso *
- kakao do oprószenia
Najpierw przygotowujemy espresso i schładzamy. Jajka myjemy i sparzamy wrzątkiem.
Żółtka z cukrem ucieramy na puszysto tak by cukier się rozpuścił. Miksując wlewamy amaretto i dodajemy po łyżce mascarpone. Na samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy by masa się połączyła i była jednolita i puszysta.
W kieliszkach na dnie układamy połamane na mniejsze kawałki biszkopty nasączone espresso, wykładamy warstwę masy i oprószamy kakao. Robimy kolejną warstwę i tak do wyczerpania masy. Kończymy masą i oprószamy sporą ilością kakao.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z lodówki gdyż tiramisu najlepiej smakuje schłodzone.
*Ilość espresso zależna od tego jak mocno biszkopty będą wpijać.
Boskie! Uwielbiam ten deser :) Tak podany prezentuje się bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńPo proszę jeden ;)
OdpowiedzUsuńelegancko :)
OdpowiedzUsuńjaki apetyczny deser, mniami:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam jest pyszne ☺☺najlepsze na drugi dzień ☺☺polecam
OdpowiedzUsuń