Porcelana Bogucice Miranda Platin i Diament Platin
Składniki:
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej T650
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 250 g masła irlandzkiego
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 50 g świeżych drożdży
- Nadzienie:
- marmolada wieloowocowa twarda
- Lukier:
- 1/3 szkl mleka
- cukier puder
W śmietanie rozmieszać drożdże. Pozostałe składniki umieścić w misie miksera wlać śmietanę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyjąć ciasto uformować kulę lub wałek. Odcinać po kawałku ciasta i rozwałkować na koło o średnicy 22-23 cm i grubości około 0,5 cm. Podzielić na 8 części, na szerszym końcu nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić.
Do mleka dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Lukier nie powinien być zbyt rzadki ponieważ spłynie z rogalików ale też nie twardy bo będzie trudno polukrować rogaliki.
Zimne rogaliki polać lukrem i układać na metalowej kratce.
Mimo iż w cieście są drożdże to ani ciasta ani rogalików nie odkładamy do wyrastania.
Przepiękne! Zabieram kilka do schrupania :)
OdpowiedzUsuńŚliczne😍a jakiej innej mąki mogę użyć za miast orkiszowej?
OdpowiedzUsuńMożesz użyć samej pszennej.
UsuńJak zawsze idealnie trafione w moje gusta. Akurat szukałem przepisu na rogaliki :)
OdpowiedzUsuń