Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 łyżki maślanki
- 4 łyżki cukru
- 40 g drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 50 ml oleju rzepakowego Rapso
- sól szczypta
- Kruszonka
- 100 g orzechy włoskie tarte BackMit
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 70 g zimnego masła
- Nadzienie
- 300 g borówki amerykańskie
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 mniejsze jajko do posmarowania
Mleko podgrzać wlać do naczynia dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i wymieszać. Odłożyć do poruszania się drożdży. Do zaczynu przesiać mąkę dodać maślankę, resztę cukru, jajko, esencję waniliową , olej, sól i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek podzielić na 12 części. Z każdej części uformować rękami placek, nałożyć na środek po łyżce borówki amerykańskiej, dokładnie zlepić, uformować kulkę i ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odłożyć do podrośnięcia. Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem a na górę pokruszyć orzechową kruszonkę. Piec około 20 min w 180 st.
Kruszonka; zimne masło,mąkę,orzechy i cukier zagnieść.
Nadzienie;borówki wymieszać z mąką i cukrem.
Wyglądają bardzo zachęcająco. :)
OdpowiedzUsuńI u mnie podobne drożdżóweczki były :) Pychotka!
OdpowiedzUsuńAle fajne! wyglądają idealnie :) aż ślinka pociekła.... :)
OdpowiedzUsuńNormalnie czuję ich zapach... Wyglądają przepysznie!! :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy mój poprzedni komentarz się dodał (wyskoczył błąd), dlatego napiszę jeszcze raz. W razie konieczności proszę usunąć jeden ;)
Mam tylko jeden komentarz,więc zostaje. Zapach czujesz to teraz musisz zrobić żeby poczuć smak.
Usuńwyglądają niezwykle smakowicie :) i ta orzechowa kruszonka ... pyszna!!
OdpowiedzUsuńmoje kochane ciasto drożdżowe, jedynek które zjem zawsze, a to wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńJedną odrywam dla siebie. Koniecznie:)
OdpowiedzUsuńAleż bardzo proszę,częstuj się.
UsuńAlinko, zabieram 2 na śniadanko. bo wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńKasiu ,nie ma sprawy zabieraj. :)
UsuńKasiu nie ma sprawy zabieraj i smacznego życzę.
Usuńmoja ulubiona kruszonka, właśnie z orzechów tartych :)
OdpowiedzUsuńbułeczki wyglądają wprost przepysznie!
To prawda kruszonka jest pyszna.
UsuńSwietne sa!:) Uwielbiam takie buleczki!:)
OdpowiedzUsuńAlu wyglądają cudnie;) Z borówkami muszą być przepyszne... Ja też dziś testuję orzechy:) Pozdrawiam serdecznie! Magda
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze,bułeczki smaczne więc zachęcam Was do zrobienia.
OdpowiedzUsuńWyglądają super, smakują pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńA tych drozdzowek to zazdroszcze:)
OdpowiedzUsuńNie ma czego zazdrościć, łatwo je zrobić.
Usuń