poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym

Otrzymałam do przetestowania zestaw win Celebro wraz z gadżetami za który bardzo serdecznie dziękuję.  Pod marką Celebro produkowane są dwie odmiany wina białego: francuskie i hiszpańskie  dwie czerwonego: włoskie i argentyńskie oraz wino różowe :francuskie Mają szerokie  zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki i do  ryb, owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny oraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro.

Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie tam wiele informacji o winach i dużo smacznych przepisów.




Składniki:
2 gruszki
250 ml francuskiego wina różowego CELEBRO
4 łyżki cukru
3 goździki
kawałek kory cynamonu
kawałek laski wanilii

żurawina staropolska
Sos karmelowy
200 g cukru

150 ml kremówki

Przygotowanie:
 Gruszki obrać z skórki pozostawiając ogonek, wydrążyć gniazda nasienne.
 Do wina dodać cukier, goździki, korę cynamonu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż , wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski dodać do wina.
Do wina włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić.
Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników.
Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską.
Zimny sos przelać  na talerzyk, ułożyć  gruszki i udekorować  listkami mięty.
Do deseru podać  lampkę francuskiego  różowego wina Celebro która podkreśli swym delikatnym, orzeźwiającym i owocowy bukietem smak deseru.












9 komentarzy: