Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie tam wiele informacji o winach i dużo smacznych przepisów.
Składniki:
2 gruszki
250 ml francuskiego wina różowego CELEBRO
4 łyżki cukru
3 goździki
kawałek kory cynamonu
kawałek laski wanilii
żurawina staropolska
Sos karmelowy
200 g cukru
150 ml kremówki
Przygotowanie:
Gruszki obrać z skórki pozostawiając ogonek, wydrążyć gniazda nasienne.
Do wina dodać cukier, goździki, korę cynamonu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż , wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski dodać do wina.
Do wina włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić.
Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników.
Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską.
Zimny sos przelać na talerzyk, ułożyć gruszki i udekorować listkami mięty.
Do deseru podać lampkę francuskiego różowego wina Celebro która podkreśli swym delikatnym, orzeźwiającym i owocowy bukietem smak deseru.
Wyborny deser i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,super że się podoba.
Usuńpięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńale pyszności:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńOj tak, było pysznie.
UsuńWyobrażam sobie te gruszki jako deser do romantycznej kolacji:)
OdpowiedzUsuńDo tego świece i nastrój gwarantowany.
UsuńAle frykasy!!!
OdpowiedzUsuńpysznie się te gruszki prezentują :) z winkiem musiały smakować obłędnie :D
OdpowiedzUsuń