Składniki:
- Spód
- 300 g migdałów mielonych
- 150 g masła
- Masa serowa
- 1 kg twaróg półtłusty
- 1,5 szkl oleju
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mleka
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- 200 g borówki amerykańskiej
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- Mus
- 300 g borówki amerykańskiej
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki konfitur fix
Spód: masło rozpuścić, ciepłe wlać do migdałów i wymieszać. Masę rozłożyć równomiernie na spód tortownicy i docisnąć.
Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do twarogu dodać olej, cukier, mleko, jajka, żółtka i budynie w proszku. Całość dokładnie wymieszać. Wylać połowę masy na spód migdałowy posypać połową borówek, wylać resztę masy serowej i na górę posypać resztę borówek. Borówki oprószyć mąką i wymieszać.
Tortownicę od dołu obłożyć folią aluminiową (może w czasie pieczenia skraplać się masło i przypalać w piekarniku) i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 60 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do wystudzenia. Mus: do borówek dodać konfitur fix cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 5 min, zdjąć i wystudzić. Mus wylać na zimny sernik. Tortownica o średnicy 28 cm.
Przepiękny sernik :)
OdpowiedzUsuńPięknie podany:)
OdpowiedzUsuńApetyczny ten tort!
OdpowiedzUsuńAlu, u Ciebie, jak zwykle, pyszności! Sernik cudowny!
OdpowiedzUsuńCudowne zdjecia,jak ja bym zjadla taki sernik,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBosko wygląda Twój serniczek i tak przepysznie ! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNo bomba po prostu! :D
OdpowiedzUsuńwygląda tak apetycznie... mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńobserwuje i zapraszam do siebie ;)
Kolejne wspaniałe ciacho u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za miłe komentarze,aż chce się dalej piec, żeby wstawić coś na bloga.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń