Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1,5 szk mąki pszennej
- 1 szk mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 żółtek
- Pianka
- 5 białek
- 1 szk cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 szt budynie waniliowe
- 1/2 szk oleju rzepakowego Rapso
- 300 g borówki amerykańskiej
- 100 g malin
- cukier puder do oprószenia
Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić na 5 części, 3 części i 2 części włożyć do osobnych woreczków i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3 części ciasta zetrzeć na tarce na blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i podpiec na złoto około 15-20 min. Wyjąć i ostudzić. Piana ;zimne białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać tak długo aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy miksować do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce, lekko dociskając w pianę.Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
* inspiracje stąd
wygląda niezwykle smakowicie :) uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńo kurczę, świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńBajeczne!
OdpowiedzUsuńno, no, jak wygląda! idealne ciasto pod każdym względem. rewelacja.
OdpowiedzUsuńDziękuję, ładnie wygląda a jak smakuje, pyszne.
Usuńpiekne zdjecia, można jeść oczami :) musi bosko smakować
OdpowiedzUsuńarcydzieło
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńAle wspaniałe ciasto:):)
OdpowiedzUsuńPo takiej zachęcie pozostaje mi tylko przepis zapisać do wypróbowania. Koniecznie:)
OdpowiedzUsuńZapisz i zrób, nie odkładaj do szuflady.
UsuńTeż muszę w końcu zrobić to ciasto, wygląda tak apetycznie:)
OdpowiedzUsuńZrób bo warto.
UsuńKocham to ciasto! Najlepsze. Wersja z borówkami wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMoja koleżanka ostatnio robiła identyczne i zakochałam się w jego smaku, pianka to rewelacyjny pomysł, naprawdę świetne, polecam wszystkim aby spróbowali zrobić!:)
OdpowiedzUsuńPodpisuję się pod Pauliną.:)
UsuńWygląda fantastycznie!:)
OdpowiedzUsuńAle ciacho!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, czy ten olej nie zepsuje tej pianki ?
OdpowiedzUsuńJest pyszne,robie od wielu lat,najlepsze z malina i i jagodami( duzo),polecam
OdpowiedzUsuńDziwi mnie ten olej w piance ,wczoraj pieklam to ciasto i pianka nie jest taka wysoka jak na zdjeciu tylko wyszla niska i zakalcowa ,ale pomimo tego i tak ciasto jest pyszne ,nastepnym razem zrobie bez oleju .,nie wiem czy cos zle zrobilam i czy musi byc ten olej ?
OdpowiedzUsuńTo że wyszła niska pianka to albo za duża blaszka albo jakiś inny błąd zrobiłaś. Ja piekłam już kilka razy i dodatek oleju sprawia, że pianka ma inną strukturę. Może za szybko miksowałaś i piana opadła?
UsuńBlaszke mam taką jak byla podana w przepisie,moze faktycznie za szybko miksowałam ,mam taki mikser ze nawet jak dam na najnizsze obroty to i tak szybko miksuje ,moze nastepnym razem olej lopatka wymieszam delikatnie zeby pianka nie opadla ,dziekuje za rade .
UsuńNo właśnie beza po ubiciu i dodawaniu składników nie lubi szybkiego ubijania. Skoro masz taki szybki mikser to wymieszaj łopatką.
Usuń