Składniki:
- 180 g margaryny
- 340 g mąki
- 4 szt jajka
- 300 g cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 230 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżki cukru
- mirabelki
Jajka, cukier i esencję waniliową zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt grecki i zimną rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Formę do tarty z wyjmowanym dnem na spodzie wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować margaryną. Na papierze rozsypać 2 łyżki cukru i ułożyć umyte i wypestkowane mirabelki. Na mirabelki wylać ciasto, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 45 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i po 15 min wyjąć z formy nie zapominając o odwróceniu ciasta.
Puszyste i pysznie wygladajace.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, słonecznie jak letnie słońce :) Pyszne!
OdpowiedzUsuńTeraz już chłodno się robi ,więc o słoneczku na talerzu można chociaż pomarzyć.
UsuńZ mirabelkami jeszcze ciasta nie robiłam. Muszę spróbować, bo wygląda bardzo apetycznie!:)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić z mirabelkami bo jest smaczne.
UsuńŚwietny pomysł z tym odwracaniem, bo zazwyczaj owoce zostają na dnie, a mirabelki bardzo lubię, więc i ciasto jak najbardziej dla mnie:)
OdpowiedzUsuńMasz rację a ciasto wg mnie bardziej efektowne u góry z owocami.
UsuńRewelacja. Tak dawno nie widziałam mirabelek w przepisach, a musi być cudownym dodatkiem:)
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie :) ale bym zjadła!!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się.
Usuńsuper wygląda!
OdpowiedzUsuńWidzę słońce na talerzu:D Do tej pory tylko raz udało mi się przygotować ciasto z tymi śliweczkami i przyznam, że bardzo mi posmakowało:)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz te małe śliweczki, to mam nadzieję że to ciasto polubisz.
Usuń