poniedziałek, 18 listopada 2013

Piersi z żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym

To moja kolejna propozycja na wykorzystanie piersi z kurczaka. Tym razem nadzienie z  żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym. Z wierzchu pyszny chrupiący boczek dzięki któremu mięso jest soczyste i aromatyczne. Słodka żurawina i ostry chrzan równoważą się w smaku. Całość duszona w śmietanie. Podałam do nich gotowany kalafior i kluski śląskie.




Składniki:


  • 3 piersi z kurczaka
  • 9 łyżek żurawiny Kresto
  • 2 łyżeczki chrzanu z słoika
  • 1 kulinarne inspiracje kurczak ze śliwką w boczku Kamis
  • 150 g boczku wędzonego (cieniutkie plasterki)
  • 250 ml kremówki
Przygotowanie:

Żurawinę wymieszać z chrzanem. Piersi oczyścić, umyć. Odciąć polędwiczki i w każdej piersi naciąć kieszonki ostrym nożem (ostrożnie żeby nie przeciąć). Każdą kieszonkę wysmarować w środku czosnkiem. Napełnić żurawiną wymieszaną z chrzanem.Piersi natrzeć czerwoną papryką i suszonym tymiankiem. Odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć i spiąć kieszonki wykałaczką, owinąć plasterkami boczku wędzonego. Na rozgrzanym oleju obsmażyć z wszystkich stron na złoto. Na drugą patelnię wlać śmietanę, zagotować i przełożyć obsmażone piersi. Doprawić do smaku solą, tymiankiem i kolendrą. Dusić na lekkim ogniu obracając z wszystkich stron około 10-15 min. Podałam z gotowanym kalafiorem i kluskami śląskimi.

18 komentarzy:

  1. Roladki wyglądają obłędnie- ja poproszę bez żurawinki, coś nie przepadamy za sobą:)
    Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale tu ta żurawina z dodatkiem chrzanu ma bardzo ciekawy słodko ostry smak. Zachęcam do wypróbowania.:)

      Usuń
  2. Chrzan i boczek... O rety! Mniam, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Całe szczęście , że jestem po obiedzie :) Przepyszny obiad, świąteczny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Alu jak zwykle cieszysz oczy Twoimi daniami - Piękne!
    Pozdrawiam i życzę kolejnych takich pyszności :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wyglądają :) bardzo ciekawe nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wyglądają nic tylko siadać i jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne te roladki,ciekawe połączenie z żurawiną,a sosik pychota.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne połączenie. A roladki z kurczaka są świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki super pomysl Alu!:) Chyba kiedys podkradne:) Piekne zdjecia jak zawsze!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pokusiłam się o nie w ten weekend i wyszły świetnie :)

    OdpowiedzUsuń